Knihovnička Radiožurnálu

15. duben 2007
Knihovnička Radiožurnálu

V zahrádkách prázdno a jen slunce mate, jak loukou rezavou se prochází - běžím a sbírám verše kostrbaté namísto květin do vázy. Vyšehrad vydal jednu z raných sbírek básní Jana Zahradníčka POD BIČEM MILOSTNÝM.

Reklama na současnou českou prózu, navíc v pražském metru? Nic nového pod sluncem, Miloš Urban, letos čtyřicetiletý, si na takové privilegium pomalu zvyká. Na eskalátoru neboli jezdících schodech si přečtete, že Argo vydalo MRTVÝ HOLKY - deset divných povídek od Miloše Urbana. Obálka, ilustrace a grafická úprava Pavel Růt.

"Co je v životě nejdůležitější? Že tady nejsme sami pro sebe, že žijeme z milosti a každý máme určité pověření. Komunismus už sice není, ale když lidé usilují jen o peníze a pohodlí, hrozí, že svět konzumu zkonzumuje nás,"
říká Alena Zikmundová v jednom z rozhovorů, kterou pro knížku ŽENY Z FARY pořídily Věra Lukášová a Hana Schillerová. Vydal Kalich.

"Pokud vás zahlcuje nějaký pocit (vztek, smutek, strach), můžete to svému partnerovi říci. Není třeba dodávat, kdo za to může a proč se tak stalo, zejména pokud je vysoce pravděpodobné, že žábou na prameni je ten, s nímž právě mluvíme, nebo jeho blízcí. Říkejte: Jsem strašně rozzuřený!, nikdy 'Ty jsi ale dobytek!'"
Grada vydala (v edici Partnerské vztahy) příručku PENÍZE A MANŽELSTVÍ od Tomáše Nováka a Alžběty Pokorné.

"S prodlužováním očekávané délky života přibývá v naší populaci seniorů. S rostoucím věkem se u každého člověka objevují průvodní znaky stárnutí - není tomu jinak ani v oblasti paměti. V kapitole věnované Alzheimerově nemoci je diskutován prudký nárůst tohoto onemocnění s věkem, což však neznamená, že by všichni starší lidé museli nutně trpět Alzheimerovou nemocí,"
konstatují autoři knihy PAMĚŤ A JEJÍ PORUCHY. S podtitulem Paměť z hlediska neurovědního a klinického vydal Maxdorf.

Mezi četnými průvodci naším hlavním městem se vymyká PSYCHOLOGICKÝ PRŮVODCE PRAHOU od Petra Bakaláře - příručka poučná, zábavná a přiznaně kontroverzní. Autor sám, ale i prostřednictvím respondentů, odpovídá na otázky, které si turisté obvykle nekladou, například: Kterým ošklivým místem v Praze jste přitahováni? Kde by tu bylo nejkrásnější zemřít? Jak by bylo možné Prahu urazit? Kde se tu cítíte nejosamělejší? Co z éry socialismu vám nejvíc chybí? Je-li Praha matka, kdo je otec? Psychologický průvodce Prahou od Petra Bakaláře vydala Votobia.

Pozor, soutěž!
Mladá fronta vydala KONEC HODOKVASU od Zory Berákové, románovou fresku, zachycující posledních čtyřicet let před bělohorskou bitvou a příběhy osobností, blízkých císařskému dvoru.
"Císař Rudolf II. hostí italského učence Giordana Bruna. Dominikánský mnich, pronásledovaný ve své vlasti pro své učení, ohromuje panovníka tvrzením, že vesmír je..."
Co tvrdil Giordano Bruno o vesmíru?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, jak zní věta holá o vesmíru, kterou se Giordano Bruno znelíbil církevní moci.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jan Wiener: Bojovník - Vždy proti proudu) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knihou Aleše Kovalčíka Tvář a maska jste měli poznat, že se jedná o spisovatele Ladislava Fukse.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
František Baďura z Kladna;
Jiří Bimon z Děčína;
Zdeněk Horký z Dobrušky;
Jitka Jeřábková, Nové Město na Moravě;
Petra Kimmerová, Praha 9;
Lenka Medunová ze Znojma;
Jiří Partyk z Havlíčkova Brodu.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu