Knihovnička Radiožurnálu

1. duben 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Na pilíři mostu otisk slona v podživotní velikosti. Nechci myslet na to, kde je ona. Koho kost mých kostí ve svém nitru hostí. Nakladatelství Druhé město vydalo verše Milana Ohniska (ročník 1965). Knížka (převážně o lásce a o smrti) se jmenuje LOVE! Neznali se, poznali se. Cizí lidé pod pokrývkou. Dva cizinci v jednom rovu.

"Masaryk byl od mládí bojovník, své společnosti a svému národu se vnutil silou důvodů a činů, nikoli popularitou; neservíroval lidem, co jim chutnalo. Nikdy, ani v nejtrpčím okamžiku, se nevzdal. A prosadil se. Beneš byl naproti tomu slabý člověk, dobrý jako sekretář, nic víc. A na takového muže padlo rozhodování o budoucím morálním profilu českého národa - musel rozhodnout a rozhodl pro malost. Nejspíš definitivně..."
Nakladatelství Oikoymenh vydává sebrané spisy českého filosofa Jana Patočky. V těchto dnech vyšly dvousvazkoví ČEŠI - soubor textů k českému myšlení a českým dějinám, jehož editory jsou Karel Palek a Ivan Chvatík.

NA KOLE KŘÍŽEM KRÁŽEM PO ČECHÁCH, po českých horách a po Moravě s Slezsku - to jsou tři příručky z Fragmentu; nejsou jen pro turisty, nýbrž pro každého, kdo se chce o nejrůznějších zákoutích naší vlasti leccos dozvědět - a čekají ho všeliké lahůdky, včetně překvapení. Věděli jste kupříkladu, že v Orlických horách je na rozdíl od Krkonoš lepší křižovat po nižších kopcích? - Každý tip na výlet ve zmíněných příručkách obsahuje mapu.

"Likvidace hospodářských usedlostí, věznění a vystěhování nepohodlných rolníků z obce nebo z okresu patřily k nejtvrdším trestům, které lze připodobnit ke středověku. Básník Petr Bezruč v jedné básni napsal: Hanácký sedlák, osmahlý a tvrdý, ten nikdy neuhne ti ze své půdy! - Ano, hanácký sedlák odolal všem přírodním katastrofám, ubránil se světové krizi, nepodlehl ani nacistům v době okupace, ale komunistickému násilí se neubránil,"
tak začíná kapitola Oběti rolníků v době socializace v knize moravského rolníka, Sokola a básníka Jana Přidala KONEC SELSKÉHO STAVU NA PROSTĚJOVSKU.

Fragment vydal dvě sympatická leporela pro nejmenší. STATEK PLNÝ ZVÍŘÁTEK (od Markéty Vydrové) se zábavnými úkoly, díky nimž si děti rozšíří slovní zásobu a NEJKRÁSNĚJŠÍ ČESKÉ HÁDANKY od Ladislavy Pechové, například:
Visí to, neví kde; bije to, neví koho; ukazuje, neví kam; počítá a neví kolik.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství H + H vydalo v edici profily monografii českého prozaika, kterou autor Aleš Kovalčík opatřil podtitulem Tvář a maska. O svém protagonistovi píše:
"Byl přecitlivělý, křehký, rozpolcený a bezbranný. Cítil se vyděděný: žil celý život ve zvláštní atmosféře obav a strachu. Proto je pochopitelné, proč se později kamarádil především s chlapci z židovských rodin."
Jak se spisovatel, narozený v roce 1923, jmenoval?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno českého autora, jehož pracovna v dejvickém bytě byla bizarním kabinetem kuriozit a podle jehož novely vznikl v roce 1968 stejnojmenný film režiséra Juraje Herze.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (MIŠÍK - rozhovor Ondřeje Bezra) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knihou Charlese Kinga z nakladatelství Bbart jste měli poznat, že se jedná o Černé moře.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Marta Černíková, Frýdek-Místek;
Daša Hadašová z Prostějova;
Tomáš Janovský, Cvikov;
Pavla Krumpholcová z Brna;
Karla Lierová, Uherské Hradiště;
Jiří Řehák, Velké Přítočno;
Marie Skubaničová, Orlová-Lutyně.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu