Knihovnička Radiožurnálu

25. březen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Ráno, pokud jsou všechny stromy ještě obvázané a věci nedotknuty, mezi dvěma topoly anděl se vznáší, v letu dospává. V trhlinách spánku zpívá. Kdo první na ulici vyjde, tím zpěvem raněn bývá. Snad něco tuší, ale nezahlédne. Je zeleno - a to je vše, co zbylo z anděla.

Dvacátým svazkem edice Mocca (malá, ale silná káva) představuje nakladatelství Dokořán výbor z veršů Jana Skácela ZLÉ LANĚ ODCHÁZEJÍ K RÁNU. Ilustroval Jiří Voves.

Česká tibetoložka Zuzana Ondomišiová a divadelní kritik Richard Erml se vydali už podruhé do Nepálu a Tibetu - tentokrát tam natočili film o umírání a smrti. Kromě snímku vznikla i cestopisná reportáž: mimořádně zajímavá a navzdory filmovému tématu zábavná. Knihu TIBETSKÉ NEBE PEKLO RÁJ vydal Eminent.

Nakladatelství GRADA uvádí v edici Válečná tažení největší válečné konflikty, s důrazem na velitelskou strategii, taktiku a bojové zkušenosti znepřátelených stran během klíčových etap každého tažení. Právě vyšly čtyři svazky: První křížová výprava 1096 až 1099 (Dobytí Svaté země), Slavkov 1805 (Osud císařství), Pearl Harbor 1941 (Den hanby) a Den D 1944 (Pláž Omaha). Publikace doplňují barevné ilustrace bitevních scén, fotografie a trojrozměrné mapy z ptačí perspektivy.

"Bát se kriminálu je normální. Normální lidi nedělají nic, co by je tam mohlo dostat. Upřímně řečeno, musíš bejt hroznej vůl, když ses nechal zavřít za něco, co jsem zapomněl dřív, než tě pustili. Hrdinství není žádná poctivá práce, která udržuje svět v chodu. Normální lidi uráží a děsí,"
říká Jan, jedna z postav hry Toma Stopparda Rock´n ´Roll, která měla nedávno premiéru v pražském Národním divadle. Její knižní podobu v překladu Jitky Sloupové vydal Maťa.

Před sedmnácti dny se konala premiéra filmu Jana Svěráka VRATNÉ LAHVE a už si můžete koupit stejnojmennou knihu -literární scénář režisérova otce Zdeňka Svěráka, který napsal:
"Je to příběh o mužském, jemuž se nechce do důchodu pracovního ani milostného. A má s tím starosti. Z těchto starostí jsem se pokusil upéci předlohu pro filmovou komedii, které se říká hořká."

Pozor, soutěž!
Herec Jan Přeučil napsal pro AL PRESS příručku KOUZLO RÉTORIKY; jednak v ní srozumitelně vysvětluje základy mluvního projevu, především ale nabízí postupy a recepty, jak rozvíjet jeho kvalitu. V závěrečných artikulačních cvičeních si čtenář této užitečné knížky procvičí všechny artikulační orgány od jazyka po zuby; kromě speciální gymnastiky mu pomohou i jazykolamy, ve kterých procvičujeme výslovnost různých hlásek. Obávaným oříškem češtiny je souhláska Ř:
Za dřevěnou přepážkou zařehtal hřebeček.
A váš úkol? Vymyslete další jazykolam pro Ř.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jazykolam podle vzoru: U Řezáčů řinčel řetěz při řezání řezanky.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Otto Wichterle: Vzpomínky) s uvedením jmen sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou Dějinami Francie od Marca Ferroa, jste měli uvést jméno významného církevního činitele, který v první polovině 17. století prosazoval, že v zájmu státu je zajistit veřejné blaho - a to za každou cenu.
Správná odpověď: kardinál Richelieu.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Vladimíra Cepáková, Suchdol nad Lužnicí;
Luboš Dupač, Liteň;
Josef Fusek, Valašská Bystřice;
Celestin Hofbauer z Třešti;
Josef Paták, Litovel;
Lenka Plachtová z Třince;
Václav Toul, Veverské Knínice.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu