Knihovnička Radiožurnálu

18. březen 2007
Knihovnička Radiožurnálu

"Všichni víme, jak vypadá zdravý životní styl. Věděli to již naši předkové: Jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta! Jenže civilizace nás nutí žít sobě na úkor, riskantně. A tak například kloubní onemocnění nabývají charakteru celosvětové epidemie," čteme v úvodu příručky pro pacienty, lékaře a fyzioterapeuty; autoři Jan Hnízdil, Jiří Šavlík, Blanka Beránková a Jana Týkalová ji nazvali ARTRÓZA V PSYCHOSOMATICKÉM PŘÍSTUPU.

"K městskému lékaři doktoru Novákovi v Táboritské ulici v Praze přišel 21. dubna 1910 odpoledne jednadvacetiletý zámečník JL a žádal o poradu. Když ho však chtěl lékař vyšetřit, chopil se pacient židle, ulomil z ní nohu a počal do užaslého doktora bušit. Přivolaný strážník násilníka spoutal."
Zdeněk Šesták, rostlinný fyziolog, napsal sobě i četným čtenářům pro potěšení (po knize Jak žil Žižkov před sto lety) další poutavé svědectví, ve kterém se zaměřil na oblast kriminality. Knihu JAK HŘEŠIL ŽIŽKOV PŘED STO LETY, doplněnou dobovými fotografiemi, vydala Academia.

"A tak začal královský mušketýr Cyrano de Bergerac připravovat svou druhou cestu na Měsíc. Tentokrát sestrojil bednu s mávajícími křídly a chtěl odstartovat z kopce. Za velikého zájmu vojáků se rozběhl a skončilo to nepěkně. Pak jeden z vojáků navrhl, že by mohli pod bednu připevnit několik trubic se střelným prachem; když se vojáci chystali trubice zapálit Cyrano vskočil dovnitř - a za několik okamžiků byl ve vzduchu a mířil znovu k Měsíci!"
Úryvek ze Cyranova románu Cesta do Měsíce, vydaného v roce 1657, cituje v knize DOBYVATELÉ VZDUŠNÉHO OCEÁNU Václav Kubec. Vydala Mladá fronta.

Helmut König, muž mnoha zájmů a pestré minulosti, vydal osm let po knize Hledání rodného listu další upřímnou výpověď ZE STŘEPŮ STŘÍPKY. Kapitola Dva kamarádi (příběh o tom, že jeden ji miluje a druhý ji dostane) končí takto:
"Toužit po lásce a mít krásné představy s věkem nepřestává. Dokonce možná toužíme více, neboť se nám lásky tolik nedostává. A jen částečně se dá žít ze vzpomínek i ze snů. Ale zkuste si je zakázat!"
Na závěr jedna z básniček Helmuta Königa, jmenuje se Samozřejmé naschvály.
Když se rozhodnu smétat ze země prach, zvedne se vítr.
Radostně běžím s dětmi pouštět draka. Vítr ustane.

Plete se vám Platón a Plotinos, nejste si jisti přínosem Niccola Macchiavelliho a jen těžko byste dali dohromady tři filosofy dvacátého století, o filosofkách nemluvě? Pak je kniha Petera Kinga STO FILOSOFŮ aneb Život a dílo největších světových myslitelů, napsaná přehledně a populárně, určená právě vám. V překladu Květy Palowské vydala Metafora.

"Uprostřed noci Chloe vzbudil nějaký zvuk. Vyskočila a rozsvítila baterku. V proudu světla se objevil netopýr - užaslé Chloe se zdálo, že k ní hovoří spisovnou angličtinou."
Knižní klub vydal ATIKU od Garryho Kilwortha; dobrodružný výlet do země fantazie je určen pro čtenáře od deseti let. Přeložila Marcela Nejedlá.

Pozor, soutěž!
BBart nabízí knihu Charlese Kinga o oblasti kolem moře, v níž se stýká Balkán, střední Asie a Blízký východ. Jaké je to moře?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište název moře, které (jak ze zmíněné knihy vyplývá) bylo vždycky spíše mostem než hranicí.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Daniil Charms: Čtyřnohá vrána a nové taškařice) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky, inspirovanou knížkou Golem z nakladatelství Brio, jste měli uvést jméno císaře, který se v pražském Židovském Městě sešel s rabi Löwem. Správná odpověď: Rudolf II.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Viktore Antolíková, Jeseník;
Barbora Fleissigová, Praha 2;
Hynek Charvát, Slavkov u Brna;
Lubomír Kubů z Brna;
Věra Labašová, Nová Bystřice;
Božena Nováková, Rychvald;
Jaroslav Polák, Brno.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu