Knihovnička Radiožurnálu

25. únor 2007
Knihovnička Radiožurnálu

LEXIKON MALÍŘSTVÍ A GRAFIKY (vydal Knižní klub, z německého originálu přeložil Dušan Zbavitel) zahrnuje obsáhlý přehled od jeskynního malířství doby kamenné až po pop-art a počítačové umění - tedy na dva a půl tisíce jmen i věcných hesel. České vydání je zásluhou Anděly Horové rozšířeno o tři sta jmen českých umělců a uměleckých skupin.

"Na začátku 70. let to s českou egyptologií nevypadalo růžově. Po letech destruktivního záměru vedení Filosofické fakulty Univerzity Karlovy zlikvidovat Egyptologický ústav došlo roku 1976 k obratu,"
tak začíná kapitola Odhalené tajemství zapomenutého faraona v knize Miroslava Vernera a Jana Boňka 40 LET V EGYPTĚ aneb O nových objevech v egyptologii, o životě a záhadách osudu. Vydal Eminent s originálním DVD "Egyptem s profesorem Vernerem".

"A svléknul jsem jí zelené pyžamo a ona řekla, že by neměla a já řekl, ale můžeš. Bylo pozdní léto a my měli pokoj nad říčkou. A bláznivou pokojskou, co nám dávala do postele kytky, a Marion si je té noci vpletla do vlasů, splývajících po modrém županu, než jí spadly ty falešné přední zuby za prádelník, a to se pak zabalila do deky a zhroutila se do křesla a štkala..."
Argo nabízí skvělý román Jamese Patricka Donleavyho ZRZOUN - kniha měla v Británii takový úspěch, že si autor mohl za honorář koupit v Irsku zámek. Zrzouna přeložila Michala Marková.

"Žánr detektivní prózy se v Japonsku neustále vyvíjí a mění,"píše Jan Levora v doslovu ke knize POHŘBENÍ VE SNU, a pokračuje: "Nadále převládá důvtipné řešení detektivních záhad s důrazem na překvapivé, avšak logické rozuzlení: bez krve, zbraní či detektivů. Častým motivem zločinu bývá zachování tváře a pověsti."
Deset a jednu japonskou detektivku pod názvem Pohřbení ve snu vydal Knižní klub v překladu Ivana Krouského.

Eminent přichází s prvním svazkem edice Stavitelé katedrál - bohatě ilustrované dílo historika umění Petra Kováče KATEDRÁLA V CHARTRES vychází s podtitulem Francouzské umění rané a vrcholné gotiky. V doslovu ke knize čteme:
"Hlavním symbolem 13. století se staly odvážně budované chrámy, jejichž věže se hrdě tyčily k nebesům. V celé západní Evropě propukla stavební horečka. Být zedníkem, kameníkem či sochařem patřilo k váženým profesím. A ti nejtalentovanější se stávali staviteli katedrál."
Peter Kováč - Katedrála v Chartres.

Pozor, soutěž!
"Manželství odhalí každého partnera mnohem dokonaleji než námluvy. Je nemožné žít v úzkém kontaktu s jinou osobou a nenarazit čas od času na méně žádoucí rysy. To je u mnoha lidí příčinou trpkých deziluzí,"
píše americká psycholožka Virginia Satirová ve svém zásadním díle KNIHA O RODINĚ (vydal Práh v překladu Jindřišky Šolcové a Vlasty Liškové). Autorka v první kapitole cituje známou Modlitbu za vnitřní mír od Reinholda Niebuhra.
Bože, dej mi vyrovnanost,
abych přijal to, co změnit nemohu;
odvahu, abych změnil to, co změnit mohu
a moudrost...

Doplňte poslední čtyři slova.

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, doplňte v Niebuhrově Modlitbě za vnitřní mír poslední čtyři slova.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Antologie literárního časopisu Divoké víno) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli poznat jméno české rehabilitační sestry, protagonistky knihy, která vyšla s podtitulem Cesta k přirozenému otěhotnění. Tentokrát přišel rekordní počet odpovědí - 540. A to jméno? Ludmila Mojžíšová.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Zdeněk Hobzek z Písku;
Martina Humlová, Roztoky u Prahy;
Renata Krolikowská, Karviná;
Táňa Reiblová, Boskovice;
Jaroslava Slavíková, Pardubice;
Kateřina Šimáčková, Praha 1;
Jana Boudová z Rokycan.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu