Knihovnička Radiožurnálu

18. únor 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Jan Smolík je autorem tří malých leporel, které se mohou stát prvními knížkami vašeho batolete. Jmenují se POZNÁŠ HRAČKY? POZNÁŠ ZVÍŘÁTKA? POZNÁŠ OBLEČENÍ? Vydal Fragment.

Totéž nakladatelství nabízí NEJKRÁSNĚJŠÍ ČESKÉ POHÁDKY s obrázky Edity Plickové. Kniha obsahuje třináct nejznámějších pohádkových příběhů: O veliké řepě, O koblížkovi, O Smolíčkovi a také O poslušných kůzlátkách - kůzlátka totiž podle Františka Bartoše vlkovi s upilovaným jazykem vrátka neotevřela.

Skvělou četbou pro chytré čtenáře od deseti do sta let je POVÍDÁNÍ PRO DĚTI od známého švýcarského melancholika a mistra malých forem Petera Bichsela, který proslul větou "Kdo nemá sklony ke smutku, je pro literaturu ztracen". Hrdiny těch podivných příběhů jsou (jak jinak) podivíni, kteří se ani v dospělosti nepřestali ptát, hledat, srovnávat a dokonce i vynalézat. Bichselovo Povídání pro děti vydal Host v překladu Petry Koryčánkové, s ilustracemi Fero Liptáka a v grafické úpravě Bedřicha Vémoly.

V rámci edice Zmizelé Čechy vydala Paseka KARLOVY VARY od Lukáše Novotného, knihu s bohatou fotografickou přílohou. V poslední kapitole Od vzniku Československa dodnes se sice dočteme, že stavbě věžákovitého sanatoria Thermal, otevřeného v roce 1977, muselo ustoupit 26 architektonicky cenných domů, včetně vily Heinricha Mattoniho, ale o masivní rusifikaci našich nejznámějších lázní a stavebních úpravách, které s ní souvisejí, ani slovo.

"Někdy si myslím, že bychom měli zavést Ministerstvo nezaměstnanosti. Ministr nezaměstnanosti by dohlížel na to, aby byli takzvaní nezaměstnaní také potřeba a aby se cítili potřební,"
píše švédská popularizátorka vědy Bodil Jönssonová v knize, kterou se rozhodla přinutit čtenáře "trochu k zamyšlení". DESET MYŠLENEK O ČASE vydalo Argo v překladu Jany Holé.

"Moře bylo všude průzračné a plné ryb. Ulovili máčky, okouny, parmice, cejny a mnoho druhů rejnoka. Na pobřeží se dařilo srdcovkám, slávkám, krabům a mnoha druhům ústřic. Útesy byly domovinou velkých želv se zelenými krunýři. Na korálových útesech spatřili mořské hady a nádherně zbarvené ryby..."
"Tato překrásně ilustrovaná kniha," čtu na záložce, a ledva knihou zalistuji, ráda přikyvuji. ENDEAVOUR aneb Příběh první velkolepé námořní výpravy kapitána Cooka od Petera Aughtona zachycuje dobrodružnou plavbu po nezmapovaných mořích v letech 1768 až 71. Vydal BBart, přeložil Kryštof Válka.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Lidové noviny vydalo (v překladu Daniely Zounkové) monografii od norského hudebníka a spisovatele Ketila Björnstada CESTY ŽIVOTA o světově známé herečce a režisérce, letos devětašedesátileté. Poznejte z úryvku její jméno:
"Téměř padesát let jsem divadelní a filmová herečka. Byla jsem Bergmanova herečka. Jeho milenka. Máme spolu dítě. Na ostrově Farö pro nás postavil dům. Jsme nejlepší přátelé. Režírovala jsem dva jeho filmy."

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno protagonistky knihy Cesty života, která říká:
"Když jsem hrála Elizabeth v Personě, bylo mi 25 let."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Pranostiky aneb Rokem krok za krokem) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

V odpovědi na soutěžní otázku Knihovničky jste měli podle ukázky poznat název knížky a jméno autora. Jednalo se o sborník povídek Pábitelé od Bohumila Hrabala.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Petr Drholec, České Budějovice;
Petr Jordán, Dolní Bojanovice;
Michal Klapač, Praha 3;
Filip Kochannyj-Goralčuk, Praha 7;
Karel Rozsypal, Krumvíř;
Jarmila Veselá, Valašské Meziříčí;
Jindra Vojtěchová, Most.

Na shledanou za týden v neděli před polednem u Knihovničky Radiožurnálu se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu