Knihovnička Radiožurnálu

31. prosinec 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Čišela z ní aura bohatství, jež okamžitě poutala pozornost k její příjemně tvarované postavě. Byla právě tak bohatá, jak vypadala. Poté, co se dvakrát provdala, pokaždé za multimilionáře, byla finančně zabezpečena tak, jak si jen může žena přát." Kdo? Jedna z hrdinek nové prózy slavného anglického humoristy P. G. Wodehouse ZAVOLEJTE JEEVESE! Vydala Paseka v překladu Milana Žáčka.

"Málokterá žena má tak v uctivosti manželskou důstojnost, jako já měla a mám, ale víru jsem v ní pozbyla záhy. Kde ji vidět? Samá lež, klam, privilegované otroctví, nucená povinnost - zkrátka sprostáctví. Mně bylo lásky zapotřebí jako květině rosy - ale darmo jsem hledala takovou, jakou já cítila,"
psala sedmatřicetiletá Božena Němcová svému muži v červnu 1857. Nakladatelství Lidové noviny nabízí třetí svazek KORESPONDENCE BOŽENY NĚMCOVÉ z let 1857 až 58.

Vyšlo 72. číslo revue PROSTOR (společnost, politika, kultura, umění), tentokrát tématicky zaměřené na "absurdity a paradoxy současného světa". Cituji z příspěvku evangelického faráře Miloše Rejchrta:
"Nezdá se mi, že by současný svět charakterizoval nárůst absurdit. Naopak, je ohrožen logikami lidského chování, které vycházejí z touhy mít a být více. Zapomínáme, že když se svět řítí do ďáblovy řiti, pokud ho někdo nezastaví, dořítí se tam. Svět je logický."

"V březnu 1969 byl do velitelství Střední skupiny vojsk Sovětské armády v českých Milovicích odvelen běloruský novinář a básník Siarhiej Paniznik. Navzdory zákazu se stýkal s českými literáty. V roce 1970 se veřejně omluvil za okupaci Československa a požádal o odpuštění. Vzápětí byl odvolán zpět do Běloruska."
Kapitolu Česko-běloruské vztahy najdete v knize DĚJINY BĚLORUSKA. V edici Dějiny států vydalo nakladatelství Lidové noviny.

"Mám pro vás zprávu, řekla tiše. Zdeněk četl: Helena odešla v deset třicet na nákup a vrátila se jako obvykle v jedenáct. Ve skutečnosti to znamenalo, že Heydrich odjel do Břežan a vrátil se zase do Prahy. JAKO OBVYKLE znamenalo, že jel přes Letnou, Holešovice, Trojský most a Kobylisy."
A Zdeněk bylo krycí jméno československého výsadkáře Josefa Gabčíka. Lubomír Kubík sleduje v románu PROČ GABČÍK NESTŘÍLEL jeho dramatickou cestu od prosince 1941, kdy byl vysazen nad okupovanými Čechami, až do června 1942, kdy atentátníci zahynuli v kryptě pražského kostela Cyrila a Metoděje. Vydal Prostor.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Libri udělalo radost sobě i četným příznivcům knižní kultury - ve spolupráci s královskou kanonií premonstrátů na Strahově vydalo bohatě ilustrovanou velkopublikaci ENCYKLOPEDIE KNIHY aneb Starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století, dílo Petra Voita.
Jednotlivé kapitoly? Papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod.
A naše soutěžní otázka? Oč se zasloužil Johann Gutenberg a v které době žil?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, co a kdy objevil Němec Johann Gutenberg.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes naposledy výjimečně ve 14 hodin 35 minut u pořadu Kniha týdne (Robert Fischer: Lynch - Temné stránky duše) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

Správná odpověď na soutěžní otázku Knihovničky: knihu Mocní a všemohoucí napsala bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madelaine Allbrightová.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Iva Bezděková z České Lípy;
Juana Bláhová, Vizovice;
Martin Drbohlav, Praha 5;
Hana Dvořáková z Náchoda;
Milada Horká, Řevnice;
Jana Kořenková, Újezd u Valašských Klobouků;
Jan Vaníček, Praha 5;
Jaroslava Vokatá z Brna.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu