Knihovnička Radiožurnálu

17. prosinec 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Liška je vychytralé zvíře a ukrývá se v lese v díře. Kdo s ní chce přijít do styku, Musí si přinést motyku. Na pultech s knížkami pro děti byste neměli přehlédnout ZPĚVNÍK PETRA SKOUMALA: KDYŽ TYGR JEDE DO PAŘÍŽE s texty Emanuela Frynty, Zdeňka Svěráka, Pavla Šruta a Jana Vodňanského a s obrázky Heleny Rosové. Vydala Mladá fronta.

Když se řekne Dagmar Lhotová, Zdeněk Slabý a malířka Věra Faltová, leckomu se vybaví kocour Vavřinec a jeho přátelé - dobrodružné i legrační obrázkové příběhy, které potěší předškolní nezletilce i akademicky vzdělané důchodce. VELKOU KNIHU KOCOURA VAVŘINCE vydal BBart.

"Vendelín je můj nejlepší kamarád; tlouštík, který se v jednom kuse cpe a bydlí nedaleko nás. - Na Štědrý den k večeři budeme mít u nás babičku, tetu Doroteu a strýčka Evžena, řekl jsem. - My budeme mít na Štědrý den k večeři bílou klobásu a kachnu, odpověděl Vendelín."
Další bezvadnou knížku pro děti všeho věku vydal Albatros v překladu Tamary Sýkorové. Jsou to NOVÉ MIKULÁŠOVY LAPÁLIE; v pozůstalosti René Goscinnyho je skoro třicet let po jeho smrti objevila jeho dcera. Knížku i tentokrát doplňují vtipné ilustrace Jeana-Jacquese Sempé.

Z několika prosincových velkoknih Slovartu vybírám DĚJINY SVĚTA V OBRAZECH od rozbřesku civilizace po jednadvacáté století, určené pro rodinné knihovny a pro studenty. Součástí knihy jsou čtyři tisíce ilustrací plus čtyři osmistránkové vložky, které představují převratné události (například Francouzská revoluce a Druhá světová válka). Autor Dějin, americký historik Douglas Brinkley, v úvodu píše:
"Když už nemůžeme navštívit nejodlehlejší indonézské ostrovy v 15. století nebo cestovat do dnešní Šanghaje, dokážeme si to všechno představit alespoň s pomocí těchto stránek."

Knižní klub nabízí reprezentativní publikaci Austena Atkinsona ZTRACENÉ CIVILIZACE aneb Znovuobjevování starověkých památek novou technologií. Těch památek je dvacet (Machu Picchu, Pompeje, Babylon, Angkor Wat a tak dále) a jejich počítačové obrazy podnítí vaši fantazii, popřípadě vám vstoupí do snů. - Ztracené civilizace vycházejí v překladu Dušana Zbavitele.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Práh vydalo (v překladu Tomáše Jeníka) životopisnou knihu MOCNÍ A VŠEMOHOUCÍ od jisté americké političky - ta ji obdařila podtitulem Úvahy o Bohu, Americe a mezinárodních vztazích. V úvodní kapitole píše:
"Vychovávali mě jako katoličku, přestože (což jsem se dozvěděla až později) mám židovské kořeny. Jako imigrantku a dceru bývalého československého diplomata mě nejvíc zajímalo světové dění. Diplomaty mé doby učili nevyvolávat problémy - to bylo mé přesvědčení, s nímž jsem sloužila jako velvyslankyně prezidenta Clintona při OSN i později."
Kdo to říká?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno autorky životopisné knihy Mocní a všemohoucí.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Zdeněk Zíbrt: Veselé chvíle v životě lidu českého) se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K soutěžní otázce nás inspirovala příručka o automobilu, jehož název jste měli poznat. Ano, po našich silnicích dodnes jezdí na 30 tisíc vozů značky TRABANT.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Radmila Banadová, Dolný Kubín, Slovensko;
Stanislav Hersálek, Praha 4;
Petr Hradil, Horní Netčice;
Daniela Paličková, Huštěnovice;
Jaroslav Papež z Náchoda;
Milan Urban, Ústí nad Orlicí;
Jaroslav Vrána z Havlíčkova Brodu.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu