Knihovnička Radiožurnálu

10. prosinec 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"V jedné vesnici žil bohatý sedlák a měl ženu, ne zrovna moc chytrou. Přihodilo se, že muž zemřel a žena za ním tolik plakala, až ztratila i tu trochu rozumu, co jí ještě zbyla. Našel se v té vesnici člověk, který si řekl: Rozumu příliš nepobrala, zato má peníze a hospodářství. Vezmu si ji." Takto realisticky začíná jedna z POHÁDEK Z VALAŠSKÉHO KRÁLOVSTVÍ od Jana Skácela, který se inspiroval u sběratele Kuldy. S obrázky Galiny Miklínové vydala Paseka.

"Mým hlavním problémem byla má vlastní maniodepresivní povaha,"
píše spisovatel Graham Greene v autobiografii ÚNIKY; tentýž Greene, který byl v Praze v únoru 1948 svědkem komunistického převratu a jehož život je opředen podivným tajemstvím:
Bude to Graham, nebo Green?
Nemůže býti obojím.
V knize Úniky (poprvé česky vydává Kalich v překladu Gity Zbavitelové) čtěte Greenovu vlastní verzi zmíněného dvojnictví.

"Jednou z nejstarších šifer je takzvaná Caesarova šifra, kterou popsal Julius Caesar ve svých Zápiscích o válce galské: každé písmeno je zaměněno za jiné, které se v abecedě nachází o tři místa dále."
Nakladatelství Dokořán nabízí úvod do oboru KRYPTOGRAFIE od Freda Pipera a Seana Murphyho. Přeložil Pavel Mondschein.

PRŮVODCE RODINNÝM ZDRAVÍM OD A DO Z od Francis Mackenzie má přes pět set stran. Autorka knihu rozdělila do čtyř částí: Naše tělo, Zdraví a nemoc, Lékařská vyšetření a První pomoc. Při letmém zalistování si uvědomíte, kolik chorob, poruch, nákaz a abnormalit vám hrozí a poučíte se, jak se jich vyvarovat. Průvodce rodinným zdravím vydal Práh, přeložila Bronislava Prokešová.

"Proč jste nechal zlikvidovat drobné nezávislé zemědělce - u vás jim říkáte kulaci?" zeptal se Churchill Stalina, když za ním přijel v roce 1942 do Moskvy. Sovětský vůdce odpověděl: "Museli jsme to udělat. Co znamená jedna generace?"
Více se dozvíte v knize Michaela Patersona WINSTON CHURCHILL - FOTOBIOGRAFIE. Vydala Metafora, přeložil Zdeněk Hajník.

Nedávno jsem v jednom velkém knihkupectví slyšela, že už je zase zájem o tlusté romány. BBart vychází této módě vstříc příběhem britské autorky Kate Mosse LABYRINT aneb Tři tajemství, dvě ženy, jeden Grál. Čtenář si užije dobrodružství jednak za křižácké výpravy ve 13. století v jižní Francii, jednak v nejžhavějším dnešku tamtéž. Labyrint přeložila Věra Šťovíčková.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství XYZ vydalo knižní rozhovor PRAVDU, PROSÍM! Eva Holubová v něm zpovídá svého hereckého kolegu, jehož jméno byste měli poznat z následující ukázky:
"Hlavním nositelem zásad v naší rodině byl otec. Měl zásady vybudované na koncentráčnické zkušenosti. Myslím, že bratr Ivan dobře vystihl v jedné ze svých knížek i to, že jsme si jako hodně malí mysleli, že všichni otcové byli kdysi nějak koncentrováni a při té příležitosti číslováni."
Kdo to řekl?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno herce, který dále říká:
"Do Sauny na Primě jsem přišel krátce potom, co nás v České televizi vyhodili s pořadem Dvaadvacítka."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jarmila Cysařová: Muž, který tu chybí) se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K soutěžní otázce nás inspirovala Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Zdeňka Fišery. Měli jste jmenovat alespoň jednu ze sedmi městských věží neboli hlásek, které dodnes stojí v Praze, Brně a Opavě. Správná odpověď:
Brno - Městská radniční věž;
Opava - městská radniční věž, zvaná též Hláska, popřípadě Hodinářská věž;
Praha - věž kostela sv. Mikuláše na Malostranském náměstí, Malostranská i Staromětská mostecká věž, věž Staroměstské i Novoměstské radnice.

Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Lenka Crhová, Frýdek-Místek;
Jiří Grünwald z Předína;
Michal Klapač, Praha 3;
Vlasta Muchková, Praha 7;
Matěj Petkov, Velká Jesenice;
Josef Poucha, Bechyně;
Jana Šnajdrová z Plzně.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu