Knihovnička Radiožurnálu

5. listopad 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Bude zima, bude mráz - kam se, ptáčku, kam schováš? Schovám se já pod mezu, až přestane, vylezu! Marie Fischerová-Kvěchová (když v roce 1984 zemřela, bylo jí 92 let) za svůj dlouhý život potěšila obrázky několik generací dětí, a nejen je. Nakladatelství Paseka nabízí obsáhlý soubor říkadel, písniček, hádanek a pohádek PRO NAŠE DĚTI A MÁMY; ve čtyřicátých letech minulého století texty vybrala a ilustrovala Marie Fischerová-Kvěchová.

"Jste těhotná, oznámí mi lékařka s úsměvem. Musím vypadat vyjeveně, protože dodá: A máte radost, že? - Jistěže ano. Z představy, že budu mít dítě, jsem celá divoká. Jenže komunismus na papíře taky vypadá jako procházka růžovým sadem. Jestli je uvnitř mě skutečný člověk, který bude růst, bude muset také vylézt ven. A to já nedokážu."
Fragment vydal (v překladu Olgy Zumrové) román Stephanie Calmanové DENÍK ŠPATNÉ MATKY, aneb o vážných věcech nevážně.

"Vánoce začínaly hluboko v listopadu, kdy se maminka po večerech dávala do cukroví. Maminčino cukroví je jen jedno; nedá se pořídit jako duplikát, ani sebepřesnějším receptem. Pět vajec, půl kila mouky, lžičku zázvoru a ostatní věci do toho samozřejmě dát můžete, ale to nestačí. Na to je ještě zapotřebí, aby se to dělalo na prastarém vále, provoněném seschlým těstem posledních tří generací..."
Možná jste poznali, že takhle dovede psát jen František Nepil. Nakladatelství Granát vydalo patnáct Nepilových vánočních fejetonů a čtyři rovněž vánoční pohádky (s ilustracemi Eugena Snopka) v knížce JÁ TI NESU VESELÉHO BERÁNKA ZE STÁDA SVÉHO.

"Kdo si jednou pochutnal na salátu ochuceném čerstvě utrženými lístky kerblíku, meduňky a jiných bylinek, kdo už ochutnal a ocenil báječnou chuť a vůni čaje z čerstvě utržené máty, nebo jídla kořeněná přímo ze záhonu, ten se jistě pokusí na své zahrádce vypěstovat co nejvíce těchto aromatických rostlin."
GRADA přichází s druhým rozšířeným vydáním příručky Gabriely Klikové a Zuzany Pavelkové PĚSTUJEME BYLINKY.

V květnu roku 1962 se šéf sovětských komunistů Nikita Chruščov rozhodl, že upevní moc Fidela Castra na Kubě rozmístěním raket přímo na ostrově. Američani přece také mají raketové základny v Turecku. Maršál Birjuzov jménem armády Chruščova ujišťoval, že rakety mohou být dobře zamaskovány pod kokosovými palmami. - Jak drama, které ohrozilo válkou celý svět, pokračovalo? Čtěte knihu historika Vladislava Moulise NEOBYČEJNÝ ŽIVOT NIKITY SERGEJEVIČE aneb Chruščov a jeho doba. Vydalo nakladatelství Dokořán.

Máte mezery ve znalostech koček (těch čtyřnohých)? Čtenářům od devíti let adresuje Albatros knihu anglické autorky Erin Hunterové DIVOKÉ KOČKY (přeložila Hana Petráková), ale s chutí si ji přečtou i jejich rodiče.

Pozor, soutěž!
Atlantis vydal jeden ze zásadních románů Milana Kundery, který dosud vyšel česky jen jednou: bylo to v roce 1985 v exilovém nakladatelství manželů Škvoreckých v Kanadě. Jak se kniha jmenuje?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište název posledního románu, který ještě napsal Milan Kundera česky.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jürgen Neffe: Einstein, životopis) se jmény šesti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha České korunovační klenoty od Jana a Tomáše Boňkových. Správná odpověď na otázku 'Který český král získal korunu jako poslední a kdy to bylo?' zní: Byl to Ferdinand I., zvaný Dobrotivý; korunován byl v roce 1836.

Následují jména pěti výherců knižních novinek:
Jana Futterová z Chebu;
Hana Mléčková, Kunovice;
Jiřina Šípková z Protivína;
Dušan Zabloudil z Jihlavy;
Antonín Zapletal, Březnice.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu