Knihovnička Radiožurnálu

29. říjen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Se zvířaty, která nemají zrovna dobrou náladu, to může dopadnout různě. Mohl bys uvolnit cestu starému hrochovi? zeptá se hroch krokodýla ležícího napříč jezírkem. Jdi se vycpat! odsekne krokodýl a hroch jde a cpe se a cpe se ovocem a melouny, až je tak tlustý..." Tak začíná Doslovná pohádka, jedna z mnoha v knížce LIUNGVISTICKÉ POHÁDKY, kterou pro Meander napsal a nakreslil Petr Nikl.

I matematičtí tupci pravděpodobně vědí o existenci čísla pí, které vyjadřuje poměr obvodu kruhu k jeho průměru. Méně známé, ale mnohem podivuhodnější je číslo fí, zvané též zlaté číslo, zlatý poměr, popřípadě ZLATÝ ŘEZ. Právě tak se jmenuje kniha astrofyzika Maria Livia, kterou vydala nakladatelství Argo a Dokořán v překladu Petra Holčáka.

"Byl kdysi dávno jeden král, který měl dceru na vdávání. Jak už tomu bývá, chodilo proto do zámku na námluvy mnoho ženichů,"
začíná jedna ze třiceti pěti originálních pohádek Dagmar Štětinové, ve které roste jabloň se zlatými plody a Honza jde do pekla pro neposlušnou princeznu. Knížku VĚNEČEK ČESKÝCH POHÁDEK s obrázky Julie Svobodové vydala Mladá fronta.

"Kluci z koleje mě přesvědčovali, abych šel s nima 17. listopadu na demonstraci proti komančům. Doufám, že se něco semele; za vzor jsem měl spolužáka 'johna', co to měl polepený kvůli výročí Lennona na Kampě, kde vykřikoval heslo 'Vy máte Lenina, my máme Lennona' a policajt v civilu mu rozbil brejličky, který 'john' šlohnul Barbře Streisandový z kaftanu při natáčení filmu Yentl u židovský synagogy v Žatci, když tam běhal s pejzama v komparsu."
Více čtěte v knize Pavla Brycze MALÁ DOMŮ. V edici Česká próza vydal Host.

"Vždycky jsem byl médiem na náhody, a dokonce na proroctví všeho druhu - už na střední škole jsem předpověděl, že v hokejovém utkání s Rusy vyhrajeme 5:3,"
říká pětašedesátiletý básník a esejista Petr Král (od září 1968 žije v Paříži) v obsáhlém knižním rozhovoru, který pořídil Radim Kopáč. Rodíme se všichni hlavou napřed do trvalé hrůzy spát s nohama proti dveřím, napsal Petr Král v básni Vlak hrdinů. Knihu PETR KRÁL - ÚNIKY A NÁVRATY vydalo nakladatelství Akropolis.

"Smyslem dobré prózy je přesně vyjádřit slovy, co chci říct. Smyslem dobré poezie je říct, co se slovy vyjádřit nedá."
Karmelitánské nakladatelství nabízí MOUDROST A VTIP Gilberta Keithe Chestertona; z paradoxů, aforismů a postřehů tohoto anglického mistra bonmotů vybral a přeložil Alexander Tomský. Potěšte se několika dalšími ukázkami:
Každému, komu nezměkne srdce, změkne nakonec mozek.
Experty na chudobu nejsou sociologové, nýbrž chudí.
Boháči jsou v každé zemi jen společenská spodina.
Každá vláda je odporná nezbytnost.

Připomínám, že Chesterton zemřel v roce 1936.

Pozor, soutěž!
Přemýšlíte o krásném kulturním dárku? Slovart vydal českou verzi italské reprezentativní publikace dvou zkušených autorů (jsou jimi Gianni Guadalupi a Gabriele Reina) HRADY A ZÁMKY SVĚTA. Velkokniha představí na šedesát starobylých sídel - od Ameriky po Japonsko. Našince potěší, že mezi nimi najde Karlštejn a Hlubokou.
Který poslední panovník bydlel na Karlštejně?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno českého krále, který naposledy bydlel na hradě Karlštejně?

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Kluun: Třetí poločas) se jmény šesti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Polepšené pěsničky, kterou doplňuje CD se zpívajícím autorem. Z ukázky jste měli poznat jeho jméno. Dostali jsme záplavu odpovědí - někteří z vás tipovali, že zpívá Jan Vodňanský, Zdeněk Svěrák, Jaromír Tomeček, Adam Giorgiev, Jožka Černý, Petr Pichl, Vladimír Merta nebo dokonce Jiří Suchý. Ale přes tři sta posluchačů uvedlo správné jméno: je to Ludvík Vaculík.

Následují jména šesti výherců knižních novinek:
Josef Hapka, Bystřice pod Hostýnem;
Iva Hladíková z Jihlavy;
Veronika Chorá, Náměšť na Hané;
Zina Složilová, Ostrava-Poruba;
Milada Tučková z Hodonína;
Ivana Vodičková z Rožnova pod Radhoštěm.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu