Knihovnička Radiožurnálu

20. srpen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Ležela jsem v horečkách jak ve vysoké trávě - v horečkách zelených. Zdály se mi sny... Že stačilo jen vztáhnout dlaň, že stačilo si jen přát - ve světle severní země začínat.

Brněnský Host patří k těm několika nakladatelstvím, která nezapomínají na poezii. V těchto dnech vyšla sbírka Inky Machulkové NEÚPLNÝ ČAS MOKRÉ TRÁVY. Autorka píše výsostnou češtinou, i když žije od roku 1968 v Německu.

Kateřina Janouchová (Češka, která žije od téhož roku ve Švédsku) a finská ilustrátorka Mervi Lindman vydaly v Mladé frontě v překladu Lucie Johnové knížku pro rodiče a jejich malé děti JAK JSEM PŘIŠEL NA SVĚT. Pokud reagujete s rozpaky na takzvaně choulostivé otázky svého dítěte, například: jak se miminko dostane do maminčina bříška?, padá na ně jídlo, když maminka obědvá?, jak pozná, že už se má narodit?, jak se dostane ven? a tak dále - může vám tahle něžná a humorná knížka vhodně pomoci.

Lahůdkou především pro oko je reprezentativní publikace Slovartu EVROPSKÉ KRÁLOVSKÉ ZAHRADY od George Plumptra. Panovnické rodiny tyto botanické skvosty, ale i výstřední a extravagantní parky, tvořily od 17. do 20. století. Naši republiku zastupuje zámek Konopiště a jeho zahrada s formálními vzory. Text o něm končí větou:
"Pro arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este bylo Konopiště vyjádřením romantické krajiny a prostředkem úniku z neklidného života, který náhle skončil atentátem v Sarajevu v roce 1914."

U barevné fotografie zaujme text: Vedbaek, Dánsko: hrob mladé ženy s novorozencem uloženým na labutím křídle. Z které doby? Někdy kolem roku 4 800 před Kristem. Kniha Stevena Mithena, profesora rané prehistorie na univerzitě v Readingu, se totiž jmenuje KONEC DOBY LEDOVÉ aneb Dějiny lidstva od roku dvacet tisíc do roku pět tisíc před Kristem. Zabývá se historií éry, kdy zdánlivě nepatrné změny globálních teplot měly za následek celou škálu změn životního prostředí; éry, která přinesla zrod civilizace. - Konec doby ledové vydal BBart v překladu Růženy Loulové.

"Mezi dvanáctou a třináctou mocnář obědval. Do jídelny nechodil, jídlo dostával až na svůj psací stůl. Nejenže obědval mezi dokumenty, které právě vyřizoval, ale pokládal-li to nějaký úředník za nezbytné, mohl ho prostřednictvím generálního adjutanta vyrušit i u jídla. V poledne dostával většinou polévku, hovězí maso se zeleninou, biftek nebo zvěřinu, někdy malý předkrm, vždycky však jednu či více sklenic plzeňského piva."
Brána vydala novinku českého historika Jiřího Pernese FRANTIŠEK JOSEF I. - Nikdy nekorunovaný český král.

Pozor, soutěž!
Z následující ukázky byste měli poznat jméno autora i jeho díla.
"Sam zůstal o samotě. Zatímco na bojiště padal večer Bezejmenné země, znaveně se doplazil ke svému pánu. Pane, můj milý pane, zachraptěl, Frodo však nepromluvil."

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, poznejte z věty, kterou pokračuje první ukázka, název románu a jméno autora:
"Zatímco dychtivě běžel kupředu v radosti ze svobody, Odula ho obludnou rychlostí dohonila a jediným rychlým výpadem ho uštkla do šíje."

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Irvin Yalom: Léčba Schopenhauerem) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Paramhanse svámí Mahéšvaránandy Jóga v denním životě. Z knihy jsem čerpala odpověď na otázku, co znamená slovo jóga. Svámídží píše doslova:
"Slovo JÓGA pochází ze sanskrtu a znamená 'spojit, sjednotit'."

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Marta Černíková, Frýdek-Místek;
Tomáš Janovský, Cvikov;
Jozef Kolář a Michal Macas, oba z Brna;
Božena Nováková z Rychvaldu;
Pavel Raclavský, Bystřice pod Hostýnem;
Petra Srncová, Horní Němčí;
Luboš Šmíd, Mnichov, Německo.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu