Knihovnička Radiožurnálu

13. srpen 2006
Knihovnička Radiožurnálu

"Loretánské zvonky možná pro někoho už neznamenají nic, jako pro mne nikdy nic neznamenal Staroměstský orloj - bylo to všechno dřevěné. A sedíš-li na věži pod zvony, všechno jako když utne, s hrůzou čekáš nové cvaknutí hodin v stoletých dubových trámech nad hlavou... Nesmlouvavě, neúprosně ozývá se naděje všech radostí, čas. Všechno je tady, všechno se vrátí." Báseň Jakuba Demla "Loretánské zvonky", napsaná v prosinci 1959, je součástí výboru z jeho veršů a básní v próze ZAKLETÍ SLOV. Vydal BBart.

"Jako ostatní profesionální záchranáři i Chandler považoval zvídavé lidi z médií za vlezlé vykořisťovatele. Opravňovali každé klišé, které se o nich říká, a do jisté míry je bylo možné i chápat, ovšem věřit se jim nedalo."
Chandler Burnaby učí přírodopis na střední škole nedaleko Niagarských vodopádů a ve volných chvílích pomáhá lidem v krizi. Proč? Protože to potřebuje. Potřebuje prokázat službu. Někomu pomoci. Víc čtěte v románu VODOPÁDY od zkušené americké prozaičky Joyse Carol Oatesové. Vydal BBart v překladu Evy Kondrysové.

"Se šašky a blázny se na počátku 14. století a nejspíš i dříve setkáváme všude, tedy nejen u knížat a králů, ale také v palácích nebo hradech šlechticů a biskupů, ba i ve službách městských obcí. Někteří šašci ochotně pronajímali své služby jako herci, vůdcové maškarád a pořadatelé rodinných i veřejných oslav."
V Edici každodenního života vydalo Argo SVÁTKY BLÁZNŮ A KARNEVALY od Jacquesa Heerse. Přeložila Helena Beguivinová.

Zatímco u nás buď vysychají studně, nebo se vylévají vodní toky z koryt, obyvatele jinde ohrožuje navíc další mocný nevypočitatelný fenomén - sopky.
"Stát jen několik metrů od tisíc stupňů horkého proudu lávy a vidět, jak nezadržitelně ničí vše, co mu stojí v cestě, to je zážitek, na který se nezapomíná,"
píše německá geoložka a spisovatelka Angelika Jung-Hüttlová v knize SKRYTÁ SÍLA OHNĚ aneb Mé cesty k činným sopkám Země. Knihu, doplněnou řadou fotografií, vydala Brána v překladu Dagmar Kolínské.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Rybka Publishers přichází s dokumentární prózou reportéra Stanislava Motla MRAKY NAD BARRANDOVEM. Autor se snaží odpovědět na otázku, jak je možné, že oblíbené herecké hvězdy, vynášené za první republiky až do nebes, se po válce střetly s nepochopením a nenávistí, která nezřídka zabíjela. Poslyšte krátkou ukázku:
"Těsně před Štědrým dnem 1946, tedy více než po ročním věznění, veřejný žalobce u Mimořádného lidového soudu v Praze konstatoval: Nebylo prokázáno, že se obviněná dopustila udavačství, ani že podporovala nacismus spoluprací s gestapem nebo SD. Její styky s Goebbelsem a Hitlerem nespadají do doby zvýšeného ohrožení republiky. Hodlám proto zastaviti trestní řízení..."
O které české herečce je řeč?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište jméno české herečky, která v emigraci po únoru 1948 (nejen díky mimořádnému jazykovému talentu) natáčela u Federica Felliniho a hrála na předních scénách Německa a Rakouska.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Ivan Martin Jirous: Magorovy dopisy) se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Soutoky řek na území Čech, Moravy a Slezska od Víta Ryšánka.
Správná odpověď na otázku: Soutok kterých dvou řek dal vzniknout hradu Zvíkov? Je to Otava a Vltava.

Následují jména osmi výherců knižních novinek:
Eva Aliová z Buštěhradu;
Alena Bergrová, Klimkovice;
Blanka Mrázová, Soběslav;
Jarmila Mrtková, Dvůr Králové nad Labem;
Dagmar Šmídová, Vodňany;
Jan Zagora, Fryčovice;
Olga Žáčková z Plzně;
Jitka Žáková z Volyně.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu