Knihovnička Radiožurnálu

30. červenec 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Jak je dálka dlouhá? Jako lidská touha. Takovou dálku, milé děti, ani ptáci nepřeletí. Počkej, dálko, zavoláme sborem. Na někoho počká za chalupou, na jiného za obzorem. Snadno rozpoznatelný rukopis ilustrátora Mirko Hanáka zdobí titulní stranu knížky MIRKO HANÁK DĚTEM aneb Malovaná říše veršů a pohádek. Vydal Knižní klub u příležitosti malířových nedožitých pětaosmdesátin.

Jednou v roce 1983, bylo to ve čtvrtek, zavolal americký dokumentarista Nicholas Clapp do Laboratoře tryskových pohonů NASA a ptal se po někom, kdo by povolil využít raketoplán k hledání ztraceného města v Arábii. Tak se seznámil s doktorem Blomem, který měl nad počítačem nápis 'Troufni si být pošetilý!', a výsledkem je kniha CESTA DO UBÁRU aneb Pátrání po Atlantidě pouště. Napsal Nicholas Clapp, přeložil Zdenek Kubeš, vydal BBart.

"Dotyk je nesmírně důležitý. Je až neuvěřitelné, jak rychle a snadno nám jemné pohlazení dokáže zlepšit náladu. Potřeba dotyku je stejně základní jako potřeba utišit hlad a žízeň."
Portát vydal DESET TAJEMSTVÍ LÁSKY od Steva a Shaaron Biddulphových. Přeložila Hana Loupová.

Pokud máte rádi autentické příběhy z lékařského prostředí, popřípadě z války, sáhněte po napínavé próze známého českého dětského chirurga profesora Václava Vojtěcha Tošovského (ročník 1912) - tam to všechno je. Titul VE TŘPYTNÉM MOŘI JE KRÉTA si autor vypůjčil z Homérovy Odyssey. Vydal Triton.

"Navštívit Írán a nezavítat do Mašhadu je pro místní důvodem k podivu. Pobýt v Mašhadu a nevstoupit k imámovu hrobu - takové opomenutí už domácím nevysvětlíte. Silueta Rezovy svatyně působí jako magnet. Poutníci by ji už rádi opustili, ale jako by nemohli. Zmoženi pohnutím muži pláčou, slzy stékají po neholených tvářích. Emoce a zase emoce. Evropou směrem k jihu, ale hlavně k východu, přibývají, aby vrcholily patrně v prostoru muslimské či hinduistické Asie."
Mladá fronta vydala další cestopisné vyprávění geografa Jiřího Sladkého ÍRÁN PLNÝ MUČEDNÍKŮ, doplněné řadou autorových fotografií.

Dostali jsme do redakce česko-anglickou monografii JIŘÍ SOZANSKÝ - MONOLOGY. Jedinečný český výtvarník (ročník 1946) už léta vykazuje stabilní umělecký svéráz. Jiří T. Kotalík o tom v úvodu píše:
"Projekty Jiřího Sozanského charakterizuje až nepříjemná aktualizace zvoleného tématu, komplexní pojetí a promyšlená realizace. Velkorysým uchopením a agresivním laděním většinou podráždí zásadní odpůrce a přesvědčí letité příznivce o neutuchajícím nasazení a schopnosti suverénně zvládat výtvarný projev."

Pozor, soutěž!
V předmluvě k publikaci SOUTOKY ŘEK na území Čech, Moravy a Slezska (vydalo nakladatelství Libri) autor Vít Ryšánek píše:
"Kniha popisuje přes padesát ústí našich řek delších než 50 kilometrů. Zájemcům o tato pozoruhodná místa se snaží napovědět, jak dosáhnout špice soutoku."
A naše otázka? Soutok kterých dvou řek dal vzniknout hradu Zvíkov?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, které dvě české řeky dosahují na soutoku hloubky čtyřiceti metrů.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne - Henry Kissinger: Roky v Bílém domě - (se jmény osmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce nás inspirovala kniha Průzkum řeky Colorado a jejích kaňonů, napsal ji John Powell. Někteří z vás se nechali nachytat: Velký kaňon neleží ve státu Colorado, nýbrž v Arizoně. Posluchač Oldřich Kundrát ze srbského Bělehradu dodává, že Arizona má zajímavou vlajku: pěticípá hvězda měděné barvy symbolizuje nerostné bohatství. Vycházejí z ní červené a žluté paprsky, které připomínají dobu španělské nadvlády.

Následují jména deseti výherců knižních novinek:
Stanislava Bočanová, Praha 6;
Lenka Dorotíková, Stará Ves nad Ondřejnicí;
Jaroslav Fajmon, Nové Město na Moravě;
Bohumila Hodoňová, Žilina, Slovensko;
Petr Kamas z Olomouce;
Jiří Měrka, Mariánské Lázně;
Milan Mráz ze Soběslavi;
Martina Podhorská, Napajedla;
Daniela Růžičková z Plzně
a Hana Zakaria, Lužice.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu