Knihovnička Radiožurnálu

16. červenec 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Nádherná letní noc. Na náves staré vísky jsou ve tmě dokořán balkony domů s vysokými štíty. Nad hlavou měsíc a tam na věži hodiny s ciferníkem, který svítí. A já tou starou vískou chodím sám jak přelud, který míjí.

Antonio Machado patří k nejvýznamnějším španělským básníkům 20. století. BBart vydal KASTILSKÉ PLÁNĚ - reprezentativní výbor z Machadova díla, v překladu Jana Vladislava.

Zdeněk Hron, díky jehož iniciativě vychází v BBartu každoročně dvacet svazků poezie (včetně zmíněného Antonia Machada) přeložil pro totéž nakladatelství monografii Patricka O' Briana PICASSO - ŽIVOTOPIS. Malířův přítel napsal knihu pro široký okruh čtenářů. Představuje Picassa jako osobnost plnou protikladů: muže tvrdého i něžného, lakomého i velkorysého, citlivého i chladného, ješitného a zároveň chránícího své soukromí, jako prokomunistického katolíka; člověka, který byl v životě osamělý téměř jako slunce na nebi, a přesto žhnul stejně planoucím životem.

"Žena, s níž měl Milan dvě dcerky, se chovala stále stejně, milující a starostlivá. Vždy měl perfektně nažehlené košile, vyleštěné polobotky, teplou večeři, připravené pantofle i orosenou dvanáctku k televizi, ráno snídani i se svačinou do práce. Vše perfektní, až na jednu maličkost: byla s ní nuda."
To je ukázka z prózy pětatřicetiletého básníka, výtvarníka a publicisty Davida Jana Žáka AXE AFRICA. Vydal Labyrint.

TORST vydal EVROPU A UMĚNÍ - zásadní práci z pozůstalosti Jindřicha Chalupeckého. Josef Hlaváček se v úvodu zamýšlí nad tím, kým byl autor tohoto díla: člověkem, který zná a glosuje umění zblízka, takže zevnitř, opírá se však při tom, aniž by je příliš zdůrazňoval, o hluboké znalosti filosofické, historické i o širší souvislosti kulturní a vědní.

Jaroslava Havlíčka (žil v letech 1896 až 1943) zná širší čtenářská obec především díky stejnojmenné ekranizaci jeho románu Petrolejové lampy (režie Juraj Herz). Nakladatelství Lidové noviny vybralo pro edici Česká knižnice Havlíčkův román NEVIDITELNÝ, hrůzně tragický příběh rodového šílenství, který patří k vrcholům české meziválečné psychologické prózy.

Pozor, soutěž!
Nakladatelství Dokořán nabízí znamenitou knihu PRŮZKUM ŘEKY COLORADO A JEJÍCH KAŇONŮ (přeložil Otto Hauck, doslovem opatřil Václav Cílek). Knihu napsal americký přírodovědec, ale i vojenský inženýr a dělostřelec John Wesley Powell - ten vedl expedici podél Colorada v roce 1869. Vybírám krátký úryvek:
"V Grand Canyonu se spojuje dokonalost a krása tvarů, barev a zvuků do jednoho velkolepého celku - tvaru, který nepřekoná žádné pohoří... Je to obrovský kus země. Rok stěží postačí k poznání celého kraje."
A naše otázka? Ve kterém ze Spojených států amerických leží Velký kaňon?

Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, ve kterém státě USA leží rokle dlouhá 217 mil, zvaná Velký kaňon.

knihovnicka@rozhlas.cz

Na shledanou dnes ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne - Gabriel Pirický: Turecko (se jmény sedmi výherců soutěže Knihovničky) se těší Jana Klusáková.

K minulé soutěžní otázce - správná odpověď:
Autorem citovaného epigramu je Karel Havlíček Borovský.
Následují jména sedmi výherců knižních novinek:
Marie Boturová, Strážnice u Hodonína;
Roímana Frkalová, Kladno;
Božena Jabornická, Březová u Sokolova;
Hana Mléčková, Kunovice;
Markéta Přikrylová z Opavy;
Pavel Severa z Brna
a Jana Soukeníková z Poličky.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu