Knihovnička Radiožurnálu

29. leden 2006
Knihovnička Radiožurnálu

Já mám sice čtyři strýce, ale jen tři sestřenice. Jmenují se Ulrika, Hedvika a Monika. Ulrika mi tyká, Hedvika mi vyká, Monika oniká. Jó, mít strýců pět a k tomu pár tet, snad by se mi nakonec narodil i bratranec!

Nakladatelství Paseka potěšilo sebe i své četné čtenáře: jeho osmistou publikací je knížka bezvadných veršů Pavla Šruta a stejně bezvadných obrázků Galiny Miklínové. Celé se to jmenuje PŘÍŠERKY A PŘÍŠEŘI.

Rodič malého dítěte, popřípadě dětí, vyžadujících pohádku před spaním, má vystaráno: BRIO vydalo 366 příběhů na každý den od dvou zkušených autorek: spisovatelky Magdaleny Wagnerové a malířky Martiny Skaly. ŽABINA A SPOL. jsou příběhy jednoho zvědavého rybníka i s vodníkem a několika prvňáků ze Lhoty, i s lhoteckým starostou, cukrářem, řezníkem a sousedy Plachým a Drzým.

"K nejnebezpečnějším místům patřily vždycky křižovatky cest. Ve starověké Anglii představovaly rovněž vstupní místa do světa mrtvých. Také šibenice se stavěly na křižovatkách cest - zkracovalo to duším mrtvých zločinců cestu do Podsvětí a nehrozila tudíž nepříjemná možnost, že se budou toulat světem živých. Prostě - zdržovat se na křižovatkách se v dobách Středozemě opravdu nedoporučovalo."
Ano, Středozem prý skutečně existovala, tvrdí profesor Brian Bates v knize SKUTEČNÁ STŘEDOZEM. Vydala Mladá fronta v překladu Jiřího Baleka.

"Středověké město není na první pohled netvor děsící svou velikostí. Počátkem 14. století málo měst překračuje počet sto tisíc obyvatel - jen Benátky a Milán. Jinak je středověké město zcela prostoupeno venkovem. Jeho obyvatelé žijí napůl venkovským životem uprostřed hradeb chránících vinice, zahrady, dokonce louky a pole, dobytek, hnůj i koňský trus."
Vyšehrad vydal dnes už klasické dílo francouzského historika Jacquese Le Goffa KULTURA STŘEDOVĚKÉ EVROPY. Přeložil Josef Čermák.

Co mohou mít společného generální ředitel cementárny a ekologicky naladěný filosofující geolog? Odpovím si sama - knížku. Jmenuje se O PŘÍRODĚ, ŘÍZENÍ A NADĚJI NABETON a napsal ji Ivan Kratochvíl s příspěvky Václava Cílka. Dozvíte se mimo jiné, co je podstatou přírodního kapitalismu: další rozvoj a zvyšování zisků je prý možné a žádoucí, pokud ve společnosti zároveň dochází ke zvyšování kvality života. Návod hledejte ve výpravné publikaci nakladatelství Alfa Publishing.

Pozor, soutěž!
Slávka Poberová vydala (s ilustracemi Václava Kabáta) knížku TO MĚ TEDY PŘEKVAPUJE. Tato "Abeceda zeměpisných názvů a souvislostí" je dalším dokladem toho, že čeština je jazyk vtipný, mocný a věčně zelený. Hned zkraje se dočtete, co všechno u nás může být anglické: náplast, nemoc, snídaně, sobota, klobouček, oko, klid, taky trávník... A naše otázka? Jaký rozdíl je mezi Angličanem, angličákem a anglikánem?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište stručně, co to je, když se řekne: Angličan, angličák a anglikán. Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Na shledanou u pořadu Kniha týdne dnes ve 20 hodin 20 minut (Selma Lagerlöfová: Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem) se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu