Knihovnička Radiožurnálu

25. prosinec 2005
Knihovnička Radiožurnálu

Po vánočních svátcích, až se zase otevřou knihkupectví, vám možná přijde vhod novinka Grady a Avicena DOMÁCÍ LÉKAŘ; uvádí nejen příznaky nemocí a jejich možné příčiny (na straně 71 najdete žaludeční potíže po příliš hojném jídle). Domácí lékař vysvětluje i nejdůležitější lékařské termíny - činí tak pro laiky, zatímco PRAKTICKÝ SLOVNÍK MEDICÍNY od Martina Vokurky a Jana Huga (Maxdorf ho pro mimořádný zájem nabízí od roku 1994 už v sedmém rozšířeném vydání) je určen jak laické, tak odborné veřejnosti; měl by prohloubit porozumění mezi pacienty a lékaři.

"Stále přemýšlím o lidském životě, že ani okamžik nemůžeme se na nic spolehnout; vzpomínám na to, co čeká ještě nás. Energie tvého tatíčka vybila se v muzice a jen v lásce k tobě žiji,"
psal v červnu 1919 z Paříže pětačtyřicetiletý skladatel Josef Suk synu Pepovi v jednom ze čtyř set dvanácti dopisů, adresovaných dále přátelům, kolegům a nakladatelům. Soubor Sukovy korespondence tvoří svéráznou kroniku života této klíčové skladatelské osobnosti české hudební moderny. Publikaci JOSEF SUK - DOPISY O ŽIVOTĚ HUDEBNÍM I LIDSKÉM vydalo Editio Bärenreiter Praha. Editorkou svazku je Jana Vojtěšková.

Těsně před vánocemi přišla velká zásilka novinek z Mladé fronty - probírám se tím množstvím a vidím (i na grafické úpravě), jak zásadně se ediční plán tohoto ještě nedávno prestižního nakladatelství změnil. Naštěstí je tu stále edice Kolumbus - ta vychází od roku 1959; její stý sedmdesátý osmý svazek je dílem známého přírodovědce Stanislava Komárka - jmenuje se SPASENÍ TĚLA aneb Moc, nemoc a psychosomatika. Dozvíte se mimo jiné, že v Číně člověk platil lékaři, pokud byl zdráv, a že nejjistějším prostředkem proti démonům je práce.

"Vybavil se mi jeho úsměv, bezprostřední a vodorovný, s koutky tak daleko od sebe, jako by se chtěly spojit vzadu na hlavě. Svědčilo to o bolesti, velkých starostech a neúspěchu; vyzařoval z toho rozklad života. Úsměv rezignace."
Dybbuk přichází s výborem povídek skvělého amerického autora Leonarda Michaelse PRAVÁ NOHA, CO STOJÍ. Přeložila Markéta Hofmeisterová.

"Jedním z největších údajných hříchů Františka Halase bylo jeho upřímné a hluboké pohrdání Zdeňkem Nejedlým. Nikterak je neskrýval. Jednou v přítomnosti několika ministrů a diplomatů od Východu nazval Nejedlého kulturním škůdcem, nedoukem, zabedněncem a senilním ctižádostivcem,"
čteme v knize Michala Bauera TÍSEŇ TMY aneb Halasovské interpretace po roce 1948. Vydalo nakladatelství Akropolis.

Pozor, soutěž!
"Vykrvácení z končetinových poranění je nejčastější příčinou smrti v průběhu válečných konfliktů," cituji z knihy PRINCIPY VÁLEČNÉ CHIRURGIE (vydala Grada a Avicenum) z kapitoly "Ošetřování raněných v boji pod palbou". Další kapitola této příručky, doplněné otřesnými fotografiemi, se jmenuje Neletální zbraně a střelivo. Co to znamená?

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže o knižní novinky, napište, co to je, když se řekne "neletální zbraně". Pište na adresu: Český rozhlas, Knihovnička, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. Nebo odpověď pošlete na e-mail: knihovnicka@rozhlas.cz.

Pořad Kniha týdne dnes večer z programových důvodů neuvádíme. Správná odpověď na minulou otázku: Bob Dylan se narodil v roce 1941. Knižní výhru odesíláme těmto osmi posluchačům:

Jiří Balek z Hlinska
Jiří Blažek, Pyšely
Jaroslav Hlaváček, Chorvátsky Grob, Slovensko
Martin Kinc, Vranov nad Dyjí
Jana Koblicová, Hradec Králové
Karel Nekolný, Nučice
Blanka Tomková, Trutnov
Eva Zerzánová z Chocně.

Na shledanou zase za týden, to už v novém roce, se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu