Knedlíkárna v Kosově Hoře sází na jednoduchost. Ty nejlepší recepty na knedlíky vymyslely už naše babičky

22. březen 2023

Jak uvařit dobrý knedlík? Šárka Stehlíková z Knedlíkárny nedaleko Sedlčan říká, že v jednoduchosti je síla. Není potřeba nic vymýšlet, naše babičky ty nejlepší postupy vymyslely už dávno. Za úspěchem knedlíků z Kosovy Hory jsou zkušené kuchařky, poctivá ruční práce a kvalitní suroviny.

Stehlíkovi jsou rodina, která si zakládá na dobrém jídle. „Začalo to asi před šesti lety, kdy já jsem měla farmářský obchod a dostala jsem nabídku převzít výrobu knedlíků od tehdejších majitelů,“ vzpomíná Šárka Stehlíková na dobu, kdy s vařením knedlíků ve velkém teprve začínali. Původně přebrali výrobu s jedním zaměstnancem a pronajatou provozovnou. Teď mají vlastní výrobnu, kde se kolem knedlíků točí šest kuchařek.

Kuchařka Jana právě loupe uvařené brambory, ze kterých se ještě kouří. Její kolegyně zatím vkládá do krájecího stroje jeden rohlík za druhým. Kolem jsou všude pytle plné nakrájených rohlíků. Podle Šárky Stehlíkové je síla právě v jednoduchosti. Na výrobu používají stejné suroviny jako doma, jenom přidali zkušenosti a šikovné ruce kuchařek. Díky tomu i při velkém objemu výroby zůstává knedlík knedlíkem.

Suroviny pro výrobu vybírají podle kvality, a přitom se snaží podpořit místní výrobce a farmáře. „Máme tady v Sedlčanech Pejšův mlýn, pekařství Na Potůčku, které nám dodává pečivo, řezníka za městem, který nám dodává uzený a špek. Brambory bereme od farmářů z okolí,“ vypočítává Jiří Stehlík, který se cestou z rozvozu knedlíků obvykle ještě zastaví u Benešova pro čerstvá vajíčka.

Výroba knedlíků se neobejde bez zkušených kuchařek, ani sebelepší technika totiž nedokáže nahradit cit v lidských rukou. V kuchyni se začíná už ve tři hodiny ráno. Vykulování, plnění i balení knedlíků jde zdejším kuchařkám rychle od ruky. V deset hodin dopoledne mívají všechno hotové a knedlíky mohou putovat rovnou k zákazníkům. Jiří Stehlík má při rozvozu radost, když vidí, že lidé na jejich knedlíky už čekají před obchodem. „Je to pro nás největší ocenění, když nám řeknou, že si pro náš knedlík raději dojdou, než aby si ho dělali sami,“ usmívá se Šárka Stehlíková.

Spustit audio