Když z ostrova Zakynthos odjedou turisté

Přes sezónu se na řeckých ostrovech věnuje turistům snad každý - od majitelů hotelů až po prodejce podomácku vyrobených suvenýrů. Bary se denně plní návštěvníky z Velké Británie, Německa i České republiky, ale koncem září se ulice i hotely vyprázdní a po hektickém létu se místní vrací k běžnému životu. Zvládnou si během letní sezóny vydělat dost, aby mohli v zimě odpočívat, nebo je čeká práce? Co vlastně domorodci dělají, když turisté odjedou?

Turistickým centrem ostrova Zakynthos je městečko Laganas. Rodinný domek bychom v něm hledali marně, zato hotelů, restaurací, barů, nočních klubů, diskoték a podobných zařízení je tu nepočítaně. Zeptal jsem se místního rodáka Dionysia, kolik lidí ve městě skutečně žije.

"Přes zimu je tu úplně mrtvo. Laganas je město jen na léto. Myslím, že tu žije asi dvacet rodin. Koncem března se sem začnou sjíždět první lidé a připravovat si své restaurace a hotely na sezónu. Naopak vesnice jsou vylidněné přes léto a slouží místním maximálně k přespání," popisuje životní styl místních Dionysios.

Co tedy místní obyvatelé dělají, když uklidí po posledních turistech, zabední okna barů a odejdou na zimu domů?

"Nikdy jsme se nepřestali věnovat zemědělství. Turisté přišli v 80. letech a nikdy nevíme, kdy zase zmizí. Třeba na Korfu už zemědělce nenajdete, což je velmi krátkozraké řešení. Prakticky všichni lidé na Zakynthosu se od října do února věnují svým políčkům a sadům. Nejde však o tradice. Víme, že jen se zemědělstvím budeme soběstační, i kdyby turismus upadl. Držíme se tradičního způsobu života," vysvětluje Dionysios.

Co může růst na ostrově, kde přes léto nemůžete chodit po pláži naboso, protože písek je příliš horký? Dionysios, který se přes léto živí jako turistický průvodce a po zbytek roku učí biologii a ekologii, tvrdí, že prakticky cokoliv.

"Ve skutečnosti máme vynikající klima. Sníh je tu jen výjimečně a přes zimu hodně prší, takže pěstujeme všechno, co roste kdekoliv ve středomoří. Například ořechy, mandle, broskve, meruňky, citróny, pomeranče," vyjmenovává Dionysios. "Pěstujeme stejné ovoce jako v jakékoliv středomořské zemi. Dokonce tu několik lidí má i banány."

Na ostrově Zakynthos se pěstují především olivy. A to už od Homérových dob. Téměř každá vesnice se chlubí zaručeně nejstarším stromem na ostrově. Nevím sice, který z nich je skutečným rekordmanem, ale všem z nich je přes tisíc let a pravděpodobně místní sklízeli jejich plody v době, kdy v Čechách vládli první Přemyslovci.

Dnes je na Zakynthosu milion dvě stě tisíc olivovníků, ze kterých se přímo na ostrově ročně vyprodukuje 11 milionů litrů oleje. Místní dokážou stromy využít takříkajíc "do mrtě". Olivovým dřevem se stále ještě topí ve většině domů a ze zbytků po vylisování oleje se vyrábí třeba mýdlo nebo brikety. Ve středověku se navíc místní bránili litím vařícího olivového oleje na útočníky.

mapa
Zvětšit mapu: městečko Laganas na řeckém ostrovu Zakynthos
autor: obo
Spustit audio