Kdyby nás napadli Moravani… přemýšlí ministr Záhorácké republiky

Máme zažito, že na jižní Moravě, přímo za řekou Moravou, žijí Slováci. Není to pravda. Toto území totiž obývají Záhoráci. Jde o samostatnou kategorii. Nejen kvůli unikátnímu nářečí, ale taky díky smyslu pro humor. Není náhoda, že právě na Záhoří (nebo správně na Záhorí) vznikla samostatná recesistická republika.

Záhorácký ministr vína Alojz Masaryk má právě důležité jednání. Ve sklípku, jak jinak. „Náplní mé práce v úřadě je starat se o vinohrady a o víno, aby lidé měli co dělat, co pít a aby byli připraveni, kdyby nás náhodou napadli Moravani, Rakušané nebo někdo přespolní,“ říká s téměř vážnou tváří.

Alojz Masaryk je vinař z pohraničního města Skalica. Povědomé příjmení nenosí náhodou. Rodokmen ho prý pojí s prvním československým prezidentem, který se v místním kraji narodil.

Audienci u ministra vína mi domluvil skalický patriot Dušan Krivský. Na založení Záhorácké republiky v roce 2008 si dobře pamatuje.

„O ZSSR vy Češi mnoho nevíte, vy jste měli SSSR. U nás však nějakého koumáka napadlo, že nebudeme psát ‚sväz‘, ale ‚zväz‘. Tak jsme založili ZSSR – Záhoráckou soběstačnou samostatnou republiku,“ vzpomíná.

Pan Krivský mě provází městem. Společně hledáme další dva ministry záhorácké vlády. Cesta nás vede k Baťovu kanálu u řeky Moravy.

Ministerstvo vodní a podvodní dopravy

Když popijeme, jdou jednání lépe, chválí si ministr vodní dopravy

Záhorácká republika má svého vlastního prezidenta i 10 ministrů. Třeba taková ministryně cestovního vzruchu Martina Šebelová pracuje v cestovní agentuře a ministrování má tak trochu jako bokovku. Takže cože je to ten „cestovní vzruch“?

„Každý, kdo cestuje, je do určité míry vzrušený. Hledá zážitky, které by ho vzrušily. Od toho se odvíjí i název našeho ministerstva,“ vysvětluje.

Ministr vodní a podvodní dopravy v záhorácké vládě Marián Tongeľ mezitím odvazuje loďku a společně vyjíždíme na Baťův kanál, technickou památku a velkou turistickou atrakci města Skalica. Marián tu provozuje malý přístav. K tomu samozřejmě musí pravidelně docházet na schůze záhorácké vlády.

„Bývají to velice těžká zasedání. Jednání záhorácké vlády je velmi vyčerpávající. Když si popijeme trochu naší záhorácké slivovice, jde nám to lépe od ruky,“ pochvaluje si.

Záhoráci mají humor v krvi

Záhoráci mají legraci v krvi

Vypadá to, že Záhorákům nemůže zkazit náladu skoro nic. S čím se však nesmířili – a nejspíš nikdy nesmíří – je rozpad Československa před 20 lety.

„Na Moravě i v Čechách mám řadu známých. Miluju český národ a mrzí mě, co se stalo,“ přiznává ministr vína Alojz Masaryk.

Skalica láká turisty kromě jiného na skvělý trdelník, dobré víno a opravené historické centrum. Recesistická Záhorácká republika má region ještě víc zviditelnit. Po návštěvě ve Skalici mám však stejně dojem, že Záhoráci si republiku založili ne kvůli turistům, ale hlavně kvůli sobě samým. Protože podobné legrácky prostě mají v krvi.


Zvětšit mapu: Skalica je srdcem Záhorácké republiky

autor: vob
Spustit audio