Každá minuta strávená u displeje zpomalí u batolat vývoj řeči, tvrdí vědci

5. květen 2017

Už i nejmenší děti velmi často mění hračky za počítače, tablety a chytré telefony. A to podle pediatrů může být problém. Děti totiž kvůli tomu začínají mít problémy s mluvením.

Děti svítící dotykové obrazovky zkrátka fascinují. Jenže čas strávený u takových zařízení může mít negativní vliv na vývoj jejich komunikačních schopností. Tvrdí nová studie.

Podle výsledků, které prezentovala profesorka a pediatrička Catherine Birkenová z kanadského Toronta mají děti, které ve věku od šesti měsíců do dvou let používají telefony a tablety, horší komunikační schopnosti a začínají později mluvit.

Studie se účastnilo celkem devět set rodičů s dětmi, kteří zaznamenávali každý den, kolik času jejich potomci tráví u dotykových obrazovek. Vědci také sledovali, jak se děti učí mluvit. Jestli začínají používat slova a jaké vydávají zvuky, když chtějí komunikovat.


Podle průzkumu společnosti Common Sense Media se počet dětí ve věku do dvou let, které pracují s telefony a tablety zvýšil z deseti procent v roce 2011 na čtyřicet procent v roce 2013. Některé firmy přitom cílí svá zařízení přímo na děti.

Podle Birkenové u dětí do osmnácti měsíců s každou půlhodinou strávenou denně u dotykových obrazovek roste šance na potíže s mluvením až o polovinu. Americká akademie pediatrů už před rokem doporučila úplný zákaz dotykových obrazovek pro děti ve věku 18 až 24 měsíců.

Akademie pediatrů ale nedoporučuje děti od obrazovek úplně odloučit. Nabádá rodiče, aby u nich byli s dětmi, používali kvalitní programy a vysvětlovali ratolestem, co právě vidí.

autoři: jch , , jaw
Spustit audio