Kauza prodeje TH Systému

20. září 2001
Pod kůži

Zatímco se téměř všechna média věnovala sporu o televizi Nova mezi Vladimírem Železným a Ronaldem Lauderem, má u nás stejné problémy jiný americký investor. Je to CHS Electronics, potažmo nástupce společnosti Evropa ET. Jde o mnohamiliardový trh s počítačovými komponenty v České republice.

Autor 2: Na počátku byla česká firma TH Systém, která obchodovala s počítači a příslušenstvím a očividně prosperovala. V roce 1998 měla obrat kolem čtyř miliard korun. Dosáhla určité, pro nás hraniční velikosti a potřebovala se spojit se zahraničním obchodníkem. Po dlouhých námluvách si řekla "ano" s americkou společností CHS Electronics.

Autor 1: Akcionáři TH Systému se dohodli, že jim prodají svou část za 2,5 milionu dolarů plus akciový podíl v CHS tak, aby se výsledná cena zastavila někde okolo 10 milionů dolarů. Námluvy ale nedopadly dobře. Říká to aspoň jeden z majitelů TH Systému Hynek Tyl.

Hynek Tyl, TH Systém: My jen uvádíme, že jsme byli uvedeni firmou CHS v omyl při jednání o případné akvizici.

Autor 2: CHS zatím v Americe zkrachovala, šla do konkurzu a její akcie ztratily hodnotu. Čeští majitelé se cítili podvedení a rozhodli se k akci. Přitom stále ještě ovládali TH Systém. Jeho obchody i personál odvedli do nové firmy ED Systém.

Hynek Tyl, TH Systém: TH Systém uhradil všechny závazky, které měl. To znamená dá se říct, že nezůstal dlužen nikomu ani jednu jedinou korunu.

Autor 1: Namísto něj se objevuje společnost ED Systém se stejnými zákazníky. To se ovšem nelíbí společnosti Evropa ET, která koupila pozůstatky CHS ve Velké Británii, Francii, Portugalsku a na Slovensku. To, co ale zůstalo u nás, je zatím bezcenné, protože to nefunguje.

Autor 2: Že došlo k nějakému prodeji, to čeští majitelé TH Systému dokonce zpochybňují. Mezitím americký investor do společnosti dosadil nové představenstvo s předsedou Petrem Břízou. Ten tvrdí, že k prodeji došlo a ví dokonce, kam přišly peníze.

Petr Bříza: Obdrželi vlastně za ty akcie částku 2,5 milionu dolarů plus zbytek v akciích společnosti CHS Electronics. Ta částka přišla na jimi stanovený účet tady v České republice. Byl v Moravia bance, ten účet patřil firmě Real Walter.

Autor 1: Proč zrovna tam přišly peníze, to jsme se zeptali Hynka Tyla, ale ...

Hynek Tyl, TH Systém: Ne, ne. To není vlastně jako by společnost, se kterou bychom měli my cokoliv společného.

Autor 2: Zato Petr Bříza byl sdílnější.

Petr Bříza: Pokud vím, uváděli, že tu firmu vlastně založili nebo používají k tomu, aby si v ní rozdělili zisk z téhle transakce.

Jaký to mělo smysl prodat TH Systém a tvrdit, že k tomu nedošlo? Převést obchody na ED Systém a tvrdit, že v něm nejsem?

Petr Bříza: To vysvětlení je prosté a není třeba na tom hledat něco komplikovaného. Pravděpodobně se teda rozhodli, že ten byznys převedou na firmy, které nějakým způsobem buď přímo nebo nepřímo kontrolují, aby ten kýžený profit zase mohli nabýt. Buď hned nebo v budoucnu.

Autor 2: Jediným akcionářem ED Systému je nám už známá společnost Real Walter. Ta samá, do které prokazatelně přišly peníze od Američanů. Takže zbývá otázka, zda má Hynek Tyl něco společného s Real Walterem nebo ED Systémem.

Hynek Tyl, TH Systém: Ne, nemám žádnou takovou účast.

Autor 1: Sami jste slyšeli, že k prodeji údajně nedošlo. Představitelé TH Systému činnost společnosti ukončili, protože je to asi už nebavilo. Což ale postrádá logiku.

Autor 2: Ačkoliv údajně nikdo nic neprodal, ani nekoupil, obě strany spolu jednají. Nemají chuť čekat, až skončí policejní vyšetřování a proběhnou soudy. Vyšetřování se vleče už dva roky, jen vyšetřovatelé se mění. Ale vypadá to, že se obchodníci dohodnou bez policie. Tvrdí to jak Petr bříza, tak Hynek Tyl.

Hynek Tyl, TH Systém: Došlo k uspokojivému vyřešení pro obě strany. Obě strany intenzivně jednají na vyřešení sporu.

Autor 1: Však je taky o čem se dohadovat. Na malém českém trhu jde o obchod s miliardovými obraty. Podle Břízy EDS převzalo od THS dobře zavedený podnik.

Petr Bříza: Kolem pěti, šesti miliard. Vlastní jmění bylo kolem sedmi milionů dolarů. Někdy na podzim roku 1999.

Autor 2: Výrobky firmy Hewlett Packard, IBM, Compaq nebo Sony za šest miliard ročně. Jejich výrobcům nemohla změna firem ujít. Někdo jim to musel vysvětlit a uzavřít s nimi obchodní smlouvy.

Hynek Tyl, TH Systém: Většina těchto společností nevypověděla žádnou z těchto smluv společnosti TH Systém.

Autor 1: To je sice chvályhodné, ale třeba IBM to tržbu nezvedne. Renomované společnosti podepíší milionové smlouvy s novou neznámou distribuční firmou s novými čísly účtů. Proč?

Petr Bříza: To je asi otázka na zástupce těchto firem.

Autor 2: Ptali jsme se. Monika Pavlíčková z IBM řekla, že nic neřeknou. Sony prohlásila, že obchody s digitálními fotoaparáty jdou dobře. Hewlett Packard projevil ochotu sdělit, že nic takového jeho firma nesděluje. A tak za všechny nejlépe vyváženou odpověď poskytl ředitel Compaqu Vladimír Dvořák.

Vladimír Dvořák, Compaq: Naše pravidla jsou interní a nejsou určena k tomu, abychom je publikovali na veřejnosti. A to zejména kvůli tomu, že naše konkurence má také pravidla a nebylo by moudré, abychom je dávali někam ven. Což platí i o projevech našeho obchodního styku - finanční podmínky, platební podmínky a tak dále.

Autor 1: Renomované společnosti si léta cílevědomě budují svou dobrou pověst. Změna obchodního partnera, doprovázena policejním vyšetřováním, se jim nehodí. Podle Petra Břízy morální dilema nakonec vyřešili.

Petr Bříza: Vyřešili to šalamounsky, že nechali kontrakty TH Systému a dali nové kontrakty ED Systému. Takže nějakým způsobem zajistili to, že jejich zboží se i nadále prodávalo. Což je pro ně priorita číslo jedna. A ta otázka, jak moc je to košer v té době byla druhořadá.

Autor 2: Firmy se vždycky nakonec dohodnou. Nám zbývá najít toho, kdo na to doplatil na konci. Celý cirkus kolem TH Systému pochází ze snahy neplatit za jeho prodej daně. Problémy má například severomoravské město Fulnek. Dnes mrtvý TH Systém patřil v této oblasti k největším plátcům daní a jeho peníze tam teď citelně chybí.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: leš , mta , flu , spr
Spustit audio

Více z pořadu