Kauce a blokové pokuty v ČR

29. červenec 2004
Vaše téma

Jaká je pravděpodobnost, že u českého soudu dostanete kauci, kam peníze vybrané na kaucích putují a jak se nakládá s penězi, které policie vybere na pokutách? Tak o tom jsme dnes mluvili hodně často. Nejdřív zodpovíme dotazy, které jste nám během dne posílali. Jiří Mečan z Liberce se ptal, kdo dostane manipulační poplatky například za botičky a za odtažení vozidla. Podle Vladimíra Stupky z Policejního prezidia jdou tyhle peníze soukromým firmám. Posluchač z Chomutova, ten se zase ptal, co se děje s penězi, které vybírá Obecní přestupková komise a tady ta odpověď je jednoznačná, peníze jdou samozřejmě obci. Tolik k vašim dvěma dotazům. Teď už krátký souhrn v podání Alžběty Havlové.

Kauce, nebo-li peněžitá záruka je vlastně náhrada vazby. Aby soud uložil kauci, musí dotyčný splňovat několik hledisek. Nesmí u něj hrozit obava, že uteče nebo bude pokračovat v trestné činnosti. Nesmí se jednat o závažný trestný čin a pak také záleží na majetkových poměrech obžalovaného.

Libor Vávra: Princip je takový, že ty peníze jsou uloženy na účtu soudu a ten člověk, pokud se řádně chová, řádně dostojí těm svým povinnostem v průběhu trestního řízení, tak pak se mu ta kauce vrací.

Říká soudce Libor Vávra. Když se řádně nechováte, třeba se k soudu nedostavujete, kauce propadne státu a putuje do státního rozpočtu. Využívání kaucí ale není příliš časté.

Libor Vávra: Myslím, že těch propadnutých kaucí je ještě mnohem méně, protože ve většině případů pochopitelně ti lidé neutečou, takže podle mě to není statisticky a tím méně příjmově z hlediska státního rozpočtu zajímavá suma. Oproti třeba příjmům za soudní řízení, co soudy vyberou od účastníků řízení, tak tohle jsou směšné peníze, to znamená v řádu, odhaduji spíš statisíců, možná někdy několik málo milionů, ale to z hlediska státního rozpočtu je opravdu pakatel.

Minimální kauce je u nás deset tisíc korun.

Libor Vávra: Upozorňuji ale, že to jsou prostě výjimečné případy. Protože dnes je velmi málo trestních věcí vedeno vazebním způsobem řízení a teprve v těchto případech se nad nimi uvažuje. Takže deset tisíc minimum, maximum není stanoveno.

Ve vážných případech, jako je trestný čin s následkem smrti, kauce nepřichází v úvahu. Jinak kauce u nás příliš velkou tradici nemá. Za komunismu to bylo považováno za příliš kapitalistické a v současnosti se v celé Evropě předpokládá, že většina trestních stíhání se vede na svobodě.

Libor Vávra: Třetí věc, proč se to příliš často nepoužívá, u nás většinou končí ve vazbě osoby, které se opakovaně dopouštějí spíš drobné trestné činnosti, a to jsou většinou osoby bez majetků, u nichž vlastně nepřichází ta kauce do úvahy. V Americe existují firmy, které podnikají s kaucema, to znamená, oni vám půjčí a pak si vás také třeba najdou. Známe i detektivky o těch takzvaných lovcích lidí.

Soudce Libor Vávra ještě dodává, že v Evropě by se tento druh obchodování asi neujal. A pokud jde o pokuty, které vybere policie, odpověď má pro vás Vladimír Stupka z Policejního prezidia.

Vladimír Stupka: Můžeme uvést příklad třeba obecně, Městská policie blokuje pokuty za přestupky. Přestupky jdou do příjmu obce. Pokud budeme hovořit o Státní policii, tak ty blokové pokuty, výnosy z těchto pokut jdou do státního rozpočtu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu