Karolína Milerová: Krteček je duchem naší rodiny

19. prosinec 2012

„Dědeček byl můj nejlepší parťák,“ tvrdí Karolína Milerová, vnučka výtvarníka Zdeňka Milera, která byla hostem Radiožurnálu. Ve vysílání popsala, jak vlastně vznikala slavná postavička krtka, jež se dostala i do vesmíru.

„Pro dědečka byl výlet krtečka do kosmu obrovská čest. Byl tehdy dojatý a myslím, že šlo o krtkův zlomový okamžik,“ zamýšlí se Karolína Milerová s tím, že obrázky Zdeňka Milera sice vypadají velmi jednoduše, ale známý výtvarník nad nimi strávil dlouhé dny.

„Vstával v šest hodin ráno, nasnídal se a kromě přestávky na oběd kreslil celý den až do 16 hodin, kdy si se mnou hrával,“ popisuje Karolína Milerová a připouští, že její děda byl i v dospělosti tak trochu dítětem. „Bral mě na výlety nebo do zoo, také si se mnou hrál na princeznu a půjčoval mi babiččiny plesové šaty,“ nastiňuje.

Čtěte také

Postava krtečka na sebe strhává pozornost, přestože Zdeněk Miler nakreslil i spoustu jiných postav. „Krtek je jediná figura, do níž děda projektoval sám sebe,“ upozorňuje Karolína Milerová. „Pro mě je krtek jako dítě, duch naší rodiny v nejčistší podobě,“ dodává.

Většina lidí má podle ní velký respekt ke známé animované postavě a chápe, proč jsou její příběhy tak fenomenální. „Jiní si však bohužel myslí, že se dá koupit všechno. A když uvažuji o nabídkách, říkám si, jestli bych podobný produkt koupila svým dětem,“ vysvětluje.

Karolína Milerová byla hostem Radiožurnálu

Kdy vznikne nová série animovaných filmů? Přibude ke krtkovi paní krtková? A chystá se film o krtkovi ve 3D? A kdy se na trhu objeví kniha o Zdeňku Milerovi? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karolínou Milerovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na závěr rozhovoru položila Karolína Milerová další otázku soutěže Zlaté momenty, která se týkala výletu krtečka do vesmíru.

autor: šše
Spustit audio