Karel Zeman si přál, aby technika nepřekonala člověka, vzpomíná na svého otce Ludmila Zemanová

29. květen 2016

Česko-kanadská výtvarnice Ludmila Zemanová mluví o svém otci a slavném režiséru velmi ráda – jako dítě se chodila dívat, jak se vyrábí film, lákala ji dílna, kde se šily loutky a kreslily se dekorace. Ale nejenom vzpomínky byly tématem rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Letošní zlínský festival pro děti a mládež zahájil restaurovaný Baron Prášil, a právě to by podle ní Karel Zeman ocenil. „Techniku miloval, sledoval ji velice dobře, co se děje dnes, to by ho fascinovalo,“ vysvětluje.

Připomíná také, že Karel Zeman vždy bojoval také o to, aby technika nepřekonala člověka v tom, aby opustil poezii, literaturu a umění, protože právě to činí člověka šťastným. „Jako otec pro mne hodně znamenal, byl můj nejlepším přítelem,“ podotýká.

Čtěte také

Dokonalý byl podle ní film Vynález zkázy, který oceňuje jako výtvarnice, a kdykoliv ho vidí, tak potěší její srdce. „Otec dokázal příběhy Julese Verna perfektně zobrazit,“ podotýká. Nikoliv náhodu jde o jeden z nejúspěšnějších filmů, mimo jiné získal i velkou cenu na bruselském Expu 1958.

Emigrovat do Kanady v 70. letech se se svým manželem rozhodla kvůli tomu, aby mohla pracovat – z Vancouveru totiž dostala nabídku učit techniku jejího otce. „Táta věděl, že nemáme jinou cestu. Ale přijel za námi, a jeho šťastným okamžikem bylo, když viděl, že děláme film,“ vzpomíná.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio