Karel Rožánek: Negativa reportérské práce? Když vidíte neštěstí a nedokážete mu zabránit

18. červen 2013

„Nešlo o selhání systému, ale dvou mužů,“ komentuje Karel Rožánek, redaktor domácího zpravodajství České televize a také úterní host Radiožurnálu, vyšetřování, během kterého vyšlo najevo, že ředitelka premiérova kabinetu úkolovala Vojenské zpravodajství.

Karel Rožánek se podle svých slov snaží pochopit, co se vlastně stalo. „Jde o důsledek přátelství s politiky. Měli zůstat vojáky,“ dodává k případu bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy a ředitele Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka.

Čtěte také

Zároveň zavzpomínal na události března 2011, kdy vojenská policie obsadila jeho kancelář. „Nemůžu říct, kdo za tím vším stál. Ústavní soud však rozhodl, že zákrok nebyl zákonný,“ zdůrazňuje.

Karel Rožánek se sice věnuje domácímu zpravodajství, ale v minulosti působil jako zpravodaj na Balkáně. Jak se Chorvaté těší na vstup do Evropské unie? Také na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná. „Netěší se, spíš se bojí,“ odpovídá. „Obávají se, že budou muset kupovat rajčata z Holandska místo těch domácích,“ popisuje a zároveň se vrací také ke svému příchodu na Balkánský poloostrov v roce 1999.

Čtěte také

„V Jugoslávii zvítězili neslušní lidé nad těmi slušnými,“ snaží se shrnout důvody toho, co se během války na Balkáně událo. „Ty hrůzy dělali konkrétní lidé, sousedi sousedům. A to je na tom nejhorší,“ zdůrazňuje s tím, že na všech stranách byli ti špatní. Přes všechny útrapy však věří, že současná mladá generace se snaží jít dál.

Podle Karla Rožánka zvítězili v bývalé Jugoslávii neslušní lidé nad těmi slušnými

Proč má tak rád pljeskavici? A z jakého důvodu se stala srbská dechovka fenoménem? Také to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Rožánkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio