Karel Nešpor, primář oddělení pro léčbu závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice

23. září 2012

Víte, co se stane, když těžký alkoholik nedostane svou pravidelnou dávku alkoholu? I na to se Václav Žmolík v souvislosti s částečnou prohibicí zeptal svého nedělního hosta lékaře Karla Nešpora, který se dlouhodobě zabývá závislostmi včetně té na alkoholu. A jeho odpověď vás možná překvapí.

Tvrdit, že zákaz tvrdého alkoholu může vést k vlně delirií tremens napříč Českou republikou, by bylo jako domnívat se, že rozbije-li se alkoholikovi sklenice, přestane pít, a tedy dostane delirium. I to říká Karel Nešpor v reakci na názory některých svých kolegů, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu může vést k vážným zdravotním problémům těch lidí, kteří jsou na alkoholu závislí.

„Mohu vás ubezpečit, že jsme viděli strašná deliria tremens po pivu i po vínu,“ upozorňuje. „Zakáže-li se však určitý druh alkoholického nápoje, vlna delirií rozhodně nehrozí. Alkoholici jsou totiž velice pružní a napijí se čehokoliv. Nedělá jim problém nahradit tvrdý alkohol vínem nebo pivem.“

Psychoaktivní látky včetně alkoholu přitom Karel Nešpor přirovnává k lichvářským firmám. „Slibují člověku modré z nebe, ale na oplátku si vždy vezmou třikrát tolik. Návykové látky sice člověku dají trochu štěstí, ale nakonec ho o to víc potrápí,“ vysvětluje.

Jak vlastně poprvé zareagoval na informaci, že byl v Česku dočasně zakázán prodej tvrdého alkoholu? Také na to se Václav Žmolík svého hosta zeptal. Padly však i další dotazy. Jak velkými pijany jsou Češi ve srovnání s okolními státy? Jak závažný je alkoholismus mezi mladými? A jak velkou roli hraje v boji s různými druhy závislostí obyčejná vůle?

Záznam celého rozhovoru s Karlem Nešporem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio