Karel Mündel

Nový Boeing 787 Dreamliner prý od základu změní způsob, jakým se v budoucnu budeme letecky dopravovat po světě. Přesto - nebo možná právě proto - jsme na tuto převratnou novinku oproti očekáváním museli několik let čekat. Za příčinami se ohlíží dopravní pilot Karel Mündel: "Nikdo totiž neposlouchal konstruktéry a vývojáře, že tak převratné technologie, jimiž nový boeing disponuje, se nedají uvést do provozu tak rychle, jak slibovaly marketingové kampaně."V pátek 8. ledna bude hostem Radim Nyč, bývalý reprezentant v běhu na lyžích.

"Dobrý den, dámy a pánové, hovoří kapitán letadla. Vítám vás na hodinovém letu s Českým rozhlasem. Proletíme se v oblacích, zamíříme do Seattlu, splníme si nejtajnější letecký sen, zjistíme, co vás může potkat na evropských i světových letištích, a pokusíme se vás bezpečně dopravit zpět na zem," přivítal kapitán dopravních letadel Karel Mündel posluchače v samém úvodu rozhovoru.

A přestože dokázal, že by se dokázal uživit i jako rozhlasový moderátor, řeč byla především o tom, co jej jako dopravního pilota zajímá nejvíc - o letadlech, bezpečnosti v letecké dopravě a v neposlední řadě i o novém Boeingu 787.

Čím je vlastně nový boeing tak výjimečný? "Jde o první a největší celokompozitový letoun na světě (kompozit je obecně materiál vzniklý alespoň ze dvou substancí s různými vlastnostmi, v tomto případě jde konkrétně o kompozit z uhlíkových vláken, pozn. aut.)," vysvětluje Karel Mündel. Technologie, jíž nový boeing využívá, umožňuje například i lety do vesmíru - a v takovém rozsahu, jakého nabývá nový Dreamliner, zatím za její pomoci nic vyrobeno nebylo.

Elegance a krása - to jsou slova, kterými lze popsat nový Dreamliner čistě z hlediska estetiky. "Dokonce mohl být ještě krásnější," upozorňuje Karel Mündel. "Jeho trochu žraločí tvary totiž byly nakonec trochu osekány. Nicméně i tak si zachoval eleganci. A po letounu Boeing 747 Jumbo Jet, který je svou elegancí asi nepřekonatelný, představuje Dreamliner to nejkrásnější, co se po nebi bude pohybovat."

Dreamliner je i letadlo lehčí konstrukce - jak se kapitánovi takový letoun vlastně řídí? Nejen to a další zajímavosti o novém Boeingu 787 Dreamliner se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Hanka Shánělová se totiž Karla Mündela zeptala například i na to, jak vzpomíná na období po 11. září 2001 a jeho vliv na letovou dopravu i co si myslí o nedávném incidentu, při němž policista zapomněl odstranit výbušninu z batohu nic netušícího cestujícího.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Mündelem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio