Karel Janeček: Naše společnost se nachází v morální krizi

20. březen 2013

Ekonomický růst? Tak ten by rozhodně neměl být naším cílem. Naším cílem by měl být kvalitní život a schopnost uspokojit materiální potřeby. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou tvrdí podnikatel a propagátor myšlenky pozitivní evoluce Karel Janeček. „Abychom toho dosáhli, je potřeba chovat se efektivně,“ dodává.

„Je třeba dosáhnout obnovy společnosti. Dnes se nacházíme v morální krizi,“ tvrdí Karel Janeček. Že se v jeho případě nejedná jen o planá slova, dokazuje činnost Nadačního fondu proti korupci, který založil. Fond odměňuje ty, kteří se nebojí nahlásit úplatek.

„Mám velkou radost z toho, že se podařilo zastavit krádeže na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ pochvaluje si Karel Janeček činnost fondu. „Skvělý projekt představuje i Dopravní podnik.“

Ještě podstatnější podle něj je podpora, která se dostává těm, kdo se postaví proti korupci. „Věřím tomu, že se nám ve veřejnosti podařilo vzbudit přesvědčení o tom, jak je korupce devastující. Korupce je nejhorší forma krádeže a za žádných okolností není omluvitelná,“ je přesvědčen.

Čtěte také

Klima ve společnosti se podle něj mění. Češi se podle něj přestávají bát a podle Karla Janečka to dokládá i činnost fondu. Zároveň však upozorňuje: „Nadační fond může dávat podněty a ukazovat cestu. V současné době máme připraveny další věci.“

Které to budou? Proč podle něj vzbudila takový ohlas myšlenka pozitivní evoluce? Proč se domnívá, že naše společnost je připravena na změnu? A z jakého důvodu podle něj Češi nedůvěřují bohatým? I odpovědi na tyto otázky v rozhovoru zazněly. Celý rozhovor si můžete přehrát přímo v tomto článku.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Janečkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.