Karel III. chce významně zeštíhlit královskou rodinu. To je věc, kterou Britové uvítají, míní publicistka Cápová

19. září 2022

Královna Alžběta II. vládla Velké Británii 70 let. Její smrt byla pro zemi obrovskou ránou. „V životech Britů byla dlouhodobým pevným orientačním bodem, o který teď přišli. To, zdali bude nový král Karel III. stejně oblíbený jako jeho matka, záleží na tom, na kolik si Britové nadále budou přát, aby britská monarchie pokračovala tak, jako dosud,“ říká zástupkyně šéfredaktora Forbes Irena Cápová.

Čtěte také

Pohřeb královny Alžběty se plánoval přes 25 let. Tzv. operace London Bridge, tedy sled událostí po úmrtí panovnice, má přesný harmonogram a řád a ode dne jejího úmrtí, který je datovaný na 8. září, se naplánovalo jedenáct dnů státního smutku. Podle Cápové je právě řád a stabilita to, co Britové od svého nového panovníka chtějí.

„Britové mají rádi to, co královská rodina představuje – stabilitu, kotvu a odkaz k tradicím. Jsou to právě tradice, které jsou pro Brity typické, i úcta k řádu, disciplína nebo různé ceremonie,“ míní Cápová.

Nevhodný král na britském trůnu?

Nový král to ale bude mít velmi těžké. Nastoupit na trůn po takové osobnosti, která představovala eleganci a rovnováhu pro svoji zemi, je nelehký úkol.

„Charles, tedy Karel III. má samozřejmě strašně těžkou pozici. Alžběta byla nade vším chápáním pro mnoho lidí už jenom tím, jak byla dlouhověká. Většina z nás, ať už Britů, nebo zbytku světa, si nepamatuje na britském trůnu jinou osobnost. Charles se na tu roli připravoval přes 50 let. Ta síla osobnosti je samozřejmě nesrovnatelná, ale uvidíme. Po tom prvním týdnu je vidět, že Karel III. k té své roli přistupuje mnohem civilněji, než se čekalo,“ tvrdí Cápová.

Čtěte také

Nyní už nový král, ale nebyl vždy považován za vhodného kandidáta na panovnickou funkci. Jeho největším neduhem byla introvertní povaha. Proto se často proslýchalo, že vhodnější by místo něj byl jeho mladší a mnohokrát skandalizovaný bratr princ Andrew, který je více společenský.

„Celý počátek jeho života provázely obavy, jestli vůbec někdy zvládne roli panovníka právě kvůli jeho velmi uzavřené povaze. Ale tím, jak ho sleduji posledních dvacet pět let, mám pocit, že se v té roli, která mu byla dána, tedy v roli reprezentanta britské monarchie, stále zlepšuje,“ míní Cápová.

Ve společnosti se mimo jiné také spekulovalo, že královna Alžběta byla na trůnu tak dlouho právě proto, že si nebyla jistá, zdali Charlesovi tak významnou funkci předat. Podle Cápové to tak ale s největší pravděpodobností nebylo.

To, že si Camillu v té době nemohl vzít a bylo mu to doslova zakázáno, ho nějakým způsobem zlomilo.
Irena Cápová

„Já jsem přesvědčená o tom, že královna k té svojí roli přistupovala s obrovskou pokorou a odpovědností. Panování převzala od svého otce, který zemřel předčasně a náhle v 56 letech, a při svém prvním projevu, kdy jí bylo 21 let, řekla, že celý svůj život, ať bude dlouhý, či krátký, bude sloužit vlasti. A skutečně tomu dostála do posledního dne,“ říká.

Krize 90. let se pronese do současnosti

S Karlem III. se však ještě nejspíše ponesou kritická 90. léta, kdy se sama královna ve svém projevu v prosinci 1992 vyjádřila, že to byl ten nejhorší rok. Šlo o rok, kdy Charles oznámil rozchod s princeznou Dianou, která byla a stále je v Británii velmi uznávanou ženou.

Čtěte také

„Nedávno jsme si připomínali 25. výročí smrti princezny Diany. Rok 1997, kdy vyšla zpráva o její tragické smrti, se Británie ponořila do hlubokého smutku. Tam bylo jasně vidět, že Britové dávali nahlas najevo, že mají královské rodině za zlé nejen to, že mlčí, ale že vůbec dopustili, aby se taková tragédie stala,“ tvrdí Cápová.

Důvěra Britů závisí na plánech nového krále

Podle ní kdysi královna udělala zásadní chybu, když v 60. letech nedovolila Charlesovi, aby si vzal Camillu Shand, jeho už nynější manželku, se kterou tehdy chodil.

„Camilla mu byla blízká svou pragmatičností, racionalitou, vtipností, sečtělostí a to, že si ji v té době nemohl vzít a bylo mu to doslova zakázáno, ho nějakým způsobem zlomilo. Camilla se potom provdala tak trochu z trucu a tím bylo jasné, že je pro Charlese zapomenutá, protože vzít si rozvedenou ženu je pro krále nebo příštího krále od roku 1936 nemožné. Bylo tedy jasné, že si princ musí najít dívku z dobrého rodu. Dianu si poté vyhlédl omylem, ukázala na ni sama panovnice,“ říká Cápová.

Čtěte také

Společnost ale podle Cápové už pochopila, že vztah Charlese a Diany nebyl ideální, a pochopila také v čem tkvěla samotná krize. Důvěra Britů navíc bude záviset na plánech nového krále, které již před smrtí Alžběty naznačil.

„Karel III. chce významně zeštíhlit britskou královskou rodinu. To je věc, kterou Britové uvítají. Spoustě lidem vadí, že je královská rodina tak drahá, a je to podle nich v 21. století jakýsi relikt minulosti, aby vlastnila 600 sídel a pořádala různé významné akty, které jsou hrazeny z peněz daňových poplatníků,“ dodává Cápová.

Poslechněte si celou Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , vkry

Související