Kapitánka Dvořáková kralovala festivalu v americkém Norfolku

Azalka je krásná květina. Její jméno nese také festival, který se každý rok koná v americkém Norfolku. V tomto městě na atlantickém pobřeží sídlí největší základna amerického námořnictva a velitelství pro transformaci Severoatlantické aliance. Pořadatelé festivalu vždy věnují zvláštní pozornost jedné z členských zemí NATO a letos je to Česká republika. Festival má i českou královnu.

Vítejte na ceremoniálu vztyčování vlajek a korunovace královny. Jsme potěšeni, že jste tady s námi. 56. ročník festivalu Azalka začíná s plnou vojenskou hudební parádou a Česká republika na něm hraje prim. Je to poprvé, co se v centru pozornosti ocitla země, která do Severoatlantické aliance vstoupila po pádu železné opony.

Doprovod zajišťuje mimo jiné i Ústřední hudba Armády České republiky. A když už jsme v té Americe, představuje se pasáží z Dvořákovy Novosvětské symfonie.

Norfolský festival je jakousi směsí kulturní, osvětové a vojenské slavnosti. Na programu je největší přehlídka vojenských hudeb ve Spojených státech, módní přehlídka, odpoledne s kulinářskými specialitami, letos pochopitelně českými. Místní středoškoláci debatují o událostech v Československu z roku 1968 a českou kulturu zastupuje i balet Národního divadla a vojenský folklorní soubor Ondráš.

Ovšem nejviditelnější osobností, kolem které krouží kamery i mikrofony, je královna festivalu, česká kapitánka Magdalena Dvořáková. Kvalitní angličtinou poděkovala po korunovaci za přivítání a vůbec možnost na festival přijet. Česky pak vypráví, jak se to vlastně přihodilo, že je královnou.

"Byla jsem oslovena přímo z Norfolku, kde jsem nejprve dostala nabídku, jestli se chci zúčastnit výběru, aniž bych věděla, o co přesně jde. Až když jsem se podívala na internet, tak jsem zjistila, o jakou záležitost jde, ale teprve až nyní získávám ten pravý dojem, jak obrovská akce to je," uvedla kapitánka.

Královnu vybírá podle tradice země, která ji do Norfolku vysílá. Roli si vyzkoušely třeba dcery prezidentů Johnsona a Nixona. Kapitánka Dvořáková je teprve druhou vojákyní, které se téhle cti dostalo. Nehrála při výběru roli ale také skutečnost, že kapitánka Dvořáková pracuje v prezidentské kanceláři? Neměla třeba prezidentskou, jak se říká, tlačenku? Náčelník generálního štábu generál Vlastimil Picek to rozhodně odmítá.

"Pracovala především u vojenských útvarů. Působila na letecké základně v Čáslavi, potom velice krátkou dobu pracovala i v mé kanceláři. Myslím si, že jsem také spoluodpovědný za vlastní výběr. A to, že je v současné době ve vojenské kanceláři prezidenta, bych si také mohl přihřát polívčičku, když jsem tam ještě před dvěma roky působil," vyvracel podezření generál.

Kapitánce Dvořákové to sluší. V bílých nadýchaných šatech vypadá spíš jako královna krásy. Ujišťuje sice, že výběr neměl nic společného s podobnými soutěžemi. Nemusela chodit po pódiu v plavkách. Přesto její róba ostře kontrastuje s uniformou, ve které jsem ji potkal před dvěma lety v Bruselu. Tenkrát v sídle NATO otevírala výstavu fotografií, které pořídila při misi v Kosovu. Ano, i tam kapitánka Dvořáková pracovala.

Tady v Norfolku má ale úplně jiné povinnosti než dohlížet na smír mezi kosovskými Albánci a Srby: "Jako královna mám vlastní program. Budu navštěvovat základní a střední školy a poté nemocnice, skauty, a se mnou bude vystupovat Ondráš, což je ta třešnička na dortu," přiblížila svůj program kapitánka a dodala, že přespává v luxusním pokoji v luxusním hotelu, takže na palandách tentokrát přenocovat nemusela.

V Norfolku sice pálí i teď na jaře ostré jižanské sluníčko a teplota je takřka tropická. Kapela Ondráš ale na recepci úspěšně navozuje atmosféru, kterou bych čekal spíš na chladnějším moravsko-slovenském pomezí. Tlačenka, řízky, nefalšovaný bramborový salát a jiné dobroty dávají tušit, že úspěch nebude slavit jen česká královna festivalu, ale i kulinářské odpoledne.

Troufám si odhadnout, že takovou dávku středoevropanství norfolští ještě nezažili a nejspíš jen tak ani nezažijí.

autor: vpo
Spustit audio