Kandidáti na eurokomisaře musí prokázat transparentnost a být dostatečně asertivní a konkrétní, radí Telička

Poslanci Evropského parlamentu prověřují adepty na místa v nové Evropské komisi. Bude Rumunsko a Maďarsko přinuceno vyměnit kandidáty, které do komise vyslalo? A jak obstojí česká zástupkyně Věra Jourová, která je stále členkou hnutí ANO? Tomáš Pancíř se ptal bývalého eurokomisaře a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky. 

Poslanci Evropského parlamentu zahájili grilování kandidátů na nové eurokomisaře.  Dva z nich, z Rumunska a Maďarska, narazili ještě před slyšením. Podle Pavla Teličky to ukazuje pouze fakt, že příslušné odbory ctí vysoké standardy Evropské komise. „Dva kandidáti neprošli rentgenem z důvodu nesrovnalostí. Možná, že kdyby kandidáti prokázali větší transparentnost, mohli projít,“ míní.

Čtěte také

Zranitelnost kandidátů vidí hlavně v nedostatečné odbornosti: „Třeba kandidát na komisaře za Polsko byl velmi nekonkrétní až obecný, což je u zemědělství problematické.“ Fakt, že měl zneužít cestovní náhrady, podle něj nezpůsobí tak výrazné pochybnosti, jako případná oborová nekompetentnost.

Českou kandidátku Věru Jourovou čeká grilování příští pondělí. „Myslím, že je po stránce morálně-etické vnímána jako dobrá kandidátka. Je to žena a její portfolio nevyžaduje tak náročnou přípravu. Po technické stránce je méně náročné absorbovat matérii, než v oblastech vnitřního trhu nebo hospodářské soutěže,“ myslí si Telička.

Nebude pro ni přitěžující okolností její vazba na hnutí ANO? „Nezávislost na českém prostředí se dokazuje snadno: při odpovědích na otázky musíte být konkrétní a ukázat rozhodnost. Dát najevo, že jste silný kandidát, odpovídat sebevědomě, asertivně. Eurokomisař musí být silná politická persona.“

autoři: Tomáš Pancíř ,