K hráčkám mám velký respekt, ale snažím se být upřímný! vysvětluje kapitán fedcupového týmu

14. duben 2015

České tenistky budou o víkendu v Ostravě bojovat s Francií o finále Fed Cupu. Jaké jsou šance na postup? Podle umístění hráček na tenisovém řebříčku jde o nejsilnější tým, který kdy Česko reprezentoval, ale jak říká kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála, na to se nedá nikdy spoléhat. „Co se týká sportu, tak na papíře se ještě nikdy nic nevyhrálo,“ vysvětluje.

O tom, že na české hráčky čeká silný soupeř, svědčí i to, jakým způsobem francouzský tým otočil téměř prohrané utkání prvního kola s Itálií. „V semifinále nečekáme lehkého soupeře, pokud chceme uspět, tak musíme hrát proti těm nejlepším,“ podotýká.

A když přijde řeč na Petru Kvitovou, tak ta je podle něj v dobré náladě a na utkání se těší. „Zapojila se jako pokaždé,“ vysvětluje. Celý tým se ale nyní musí vyrovnat s časovým programem, který je v hale omezený, protože se musí střídat s Francouzkami.

Čtěte také

Českým hráčkám také narušila program dopingová kontrola, což ale není na velkých turnajích nic neobvyklého. „Kontrola může být kdykoliv, namátková nebo na hotelu, holky musí napsat, kdy a kde se budou pohybovat,“ upozorňuje.

Kapitánem by rád zůstal co nejdéle

Petr Pála je kapitánem od roku 2008 a první věcí, kterou musel tehdy udělat, bylo sestavit realizační tým. Ten také považuje za stěžejní. „V týmu je každý odborníkem, od každého se snažím vzít to nejlepší,“ vysvětluje.

Za důležitou považuje rovněž komunikaci s hráčkami, kterou se musel ze začátku svého působení ve funkci kapitána naučit. A to se mu podle jeho vlastních slov podařilo. „Mám k nim velký respekt a snažím se věci říkat tak, jak je cítím, nechodím moc okolo. Věřím, že ke mně mají důvěru, a řekl bych, že spolu dobře vycházíme,“ pochvaluje si.

Petra Kvitová znovu trénuje. Vrátí se na semifinále Fed Cupu

A na jak dlouho plánuje být kapitánem českého týmu? „Práci dělám velmi rád a vážím si jí. Dělat kapitána byl jeden z mých snů, a pokud se nám bude dařit, tak to budu dělat co nejdéle,“ ubezpečuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio