Jsme emotivní tvorové. Věříme každé blbosti, která se objeví na internetu, říká Petr Nutil

26. září 2018

Už vám někdo řekl, že ne všechno, co vidíte v televizi nebo na webu, musí být pravda? A pamatujete na to každý den? Petr Nutil, zakladatel webu Manipulatori.cz, o tom napsal knihu. „Začalo mě zajímat, proč jsou lidi připraveni věřit každé blbosti, kterou vidí na internetu. A výsledkem je tato kniha,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Lidé rádi věří zjevným nesmyslům. I to při své práci dennodenně zjišťuje Petr Nutil, a dnes tak říká: „I když si myslíme pravý opak, jsme tvorové vysoce emotivní. Rozhodujeme se spíše na základě emocí a intuice než na základě racionality.“

Ovlivňují náš život hvězdy? „Funguje to. Ale internetu nevěřte,“ říká Daniela Fischerová o astrologii

dvojčata

Typický Vodnář, typická Panna, typický Kozoroh… Že už o vás někdo něco podobného někdy prohlásil? Dramatička a spisovatelka Daniela Fischerová, která se astrologii věnuje 40 let, tvrdí, že vše může být tak trochu jinak.

Jak potvrzují i mnohé studie, jde prý o chování, které má biologický základ. Představte si to, jako když tělo jede na autopilota: zkrátka nám šetří intelektuální práci. „Těmto automatismům bohužel podléhá i vyhodnocování komplikovaných informací, a když se na ně nesoustředíme, sklouzáváme ke stereotypům a předsudkům.“

Ve své knize s názvem Média, lži a příliš rychlý mozek: průvodce postpravdivým světem Petr Nutil cituje i výzkum socioložky Dany Hamplové, podle kterého až polovina Čechů věří nadpřirozeným silám, amuletům, převtělování a věštce. „Je to samozřejmě zcela legitimní. Ať si každý věří, čemu chce. Problém pak je, když lidé zaměňují víru a vědění a své rozhodování v reálném světě zakládají nikoliv na faktech, ale na víře.“

Přestože se Češi prsí tím, že jsou ateistickým národem, silně inklinují k magickému myšlení: k souhlasu s horoskopy a podobnými věcmi.
Petr Nutil

Promediovaná doba

Ještě větší problém pak podle Petra Nutila nastává, když od „neškodných“ horoskopů přejdeme ke skutečné mediální manipulaci. A té je prý dnešní doba plná.  

Čtěte takéChcete se stát dezinformátorem? Vyzkoušejte si, jaké je to šířit falešné zprávy

„Svět kolem nás se proměňuje. Už dávno neplatí, že máte rádio, televizi a noviny, dnes existují všelijaké weby a je velmi snadné si vlastní web založit – nazvat ho třeba Jediná pravda na světě a začít na něm publikovat cokoliv. O publikum už se postarají sociální sítě.

Podle amerického průzkumu přitom až 60 procent lidí čerpá informace z Facebooku. „Zapomíná se ale na to, že Facebook není obraz reálného světa. Každá zeď je určována našimi zájmy, pokročilé facebookové algoritmy vám nabízejí, co se vám líbí. Člověk se v tom snadno může ztratit.“

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.