Jsem obsedantní sběratelkou příběhů všeho druhu, říká s nadsázkou známá výtvarnice Koťátková

12. leden 2023

Významná umělkyně Eva Koťátková ve své tvorbě spojuje objekty, koláže, kostýmy nebo třeba texty a usazuje je do rozsáhlých a často i hravých instalací. „Jsem obsedantní sběratelkou příběhů všeho druhu – ať už z novinových článků, každodenních zpráv nebo fragmentů příběhů, rozhovorů s lidmi, které dělám v rámci jiných, třeba i vzdělávacích nebo neuměleckých projektů,“ popisuje.

Eva Koťátková, Moje tělo není ostrov

„Příběhy jsou jedna rovina tvorby, další je kresba, kterou přetavuji – a často nezůstávám jen na papíře, což je vlastně má původní aktivita. Stejně jako hodně často píšu, každodenně své deníkové záznamy, tak kreslím a tím si zaznamenávám věci okolo. Spíš kreslím ve formě obrazů a metafory. A tato kresba se pak často přetavuje do prostoru.“

„Třetí aspekt, který se často opakuje v mé práci, je nějaký typ krajiny nebo systému, který má specifická pravidla. Ta já pak nějak přenastavuji,“ vysvětluje Eva Koťátková.

Celé Hovory najdete v audiozáznamu, ptá se Tatiana Čabáková. Eva Koťátková je držitelkou Ceny Jindřicha Chalupeckého a jednou z nejvýznamnějších současných českých umělkyň. Tvoří instalace zejména pro zahraniční galerie.

Eva Koťátková: Moje tělo není ostrov
Spustit audio

Související