Josef Formánek

1. prosinec 2011

Ve čtvrtek si moderátor Tomáš Pancíř povídal se spisovatelem a cestovatelem Josefem Formánkem, který ve vysílání prozradil, že jeho další kniha bude veselejší než ta, kterou dnes pokřtí. Co ho inspirovalo k napsání posledního románu s názvem Umřel jsem v sobotu?

„Je za tím vším velmi spletitá příhoda,“ nastiňuje v úvodu rozhovoru Josef Formánek s tím, že on sám příběh vůbec nehledal. „Bylo to opačně, příběh si našel mě,“ prozrazuje. Při psaní však Josef Formánek prý trochu trpěl. „Když píšete o něčem zlém, chvíli trvá, než se z toho všeho vzpamatujete,“ domnívá se.

Josefa Formánka si můžete pamatovat jako zakladatele časopisu Koktejl. Jak dnes vzpomíná na redakční práci? „Z Koktejlu jsem odešel po 15 letech v médiích. Měl jsem pocit vyhoření,“ vysvětluje. Několik měsíců po odchodu ze zaměstnání se prý časopisům vyhýbal, dnes ho averze přešla a rád si jimi listuje.

Josef Formánek mluvil o cestování

Přesto se mu stýskalo. „Bylo mi divně, protože jsem nikam nemusel, neměl jsem žádnou denní rutinu, jen jsem psal,“ přiznává. Do médií se však vrátit nehodlá. „Jsem v jiné životní etapě a navíc se říká, že by se nemělo vstupovat dvakrát do stejné řeky,“ nastiňuje.

Proč se knihy Josefa Formánka odehrávají v Třebíči, přestože on sám procestoval téměř tři desítky zemí? Jak se stravuje na cestách? Jaká exotická jídla vyzkoušel? A jakým způsobem se domlouvá s domorodci? Nejen to se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Formánkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio