Johnson je jasný favorit, konzervativcům se líbí jeho bonvivánství i postoj k brexitu, říká analytik

21. červen 2019

Do finále hlasování o novém předsedovi britských konzervativců postoupili bývalý ministr zahraničí Boris Johnson a jeho nástupce Jeremy Hunt. Vítěz, o kterém rozhodnou členové Konzervativní strany, se automaticky stane i premiérem Velké Británie a nahradí tak odstupující Theresu Mayovou.

Volba zřejmě ovlivní i podobu brexitu, který je nyní naplánován na 31. října. „Johnson mnohokrát zopakoval, že si dokáže představit i brexit bez dohody. Hunt je v této otázce střízlivější – je připraven brexit ještě posunout, pokud by byla na dosah nová dohoda s Evropskou unií,“ přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jaromír Marek.

O tom, kdo se stane premiérem, fakticky rozhodne jen 160 tisíc členů Konzervativní strany. To v zemi, která má přes 60 milionů a čeká ji zásadní rozhodnutí, mnozí považují za projev demokratického deficitu.
Jaromír Marek

„Boris Johnson je od počátku jasný favorit. Spekulovalo se o tom, že by se ho poslancům mohlo podařit vyšachovat, ale předpokládá se, že z té finální dvojky se členové strany rozhodnou pro něj,“ popisuje analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Připomíná, že Johnson je stálicí konzervativců a dvakrát dokázal vyhrát volby v Londýně, který je jinak baštou labouristů. A větší šanci má i díky tomu, že členové strany v otázce brexitu prosazují tvrdší přístup než konzervativní poslanci.

Jan Jůn: Bude „tlučhuba a klaun“ britským premiérem?

Bude Boris Johnson příštím britským premiérem?

Na první pohled to vypadá, že se britští konzervativci zbláznili. Desítka kandidátů na vůdce strany a premiéra po čtvrtečním hlasování poslanců o tři prořídla, ale vyhlídky jsou zarážející.

Kruliš připouští, že Johnsonovi by mohla uškodit jeho prostořekost. V minulých volbách například z boje o vedení Konzervativní strany odstoupila Andrea Leadsomová poté, co se nevhodně vyjádřila o Mayové, která protože prý nemá děti, nemá takový zájem o budoucí prosperitu země.

„Boris Johnson je unikátní v tom, že jemu konzervativci odpustí více než jiným. Dokáže to také podat žertem, takže u něj nevíte, jestli se máte urazit, nebo zasmát. Pro členy strany je to spíše sympatické bonvivánství než něco, co už je za hranou,“ vysvětluje Kruliš.

Právě provokace a ochota jít proti politické korektnosti, kterou prosazují akademické a mediální elity, totiž Johnsonovi přináší sympatie. Obdobný případ je podle Kruliše i americký prezident Donald Trump, který získává body tím, že dokáže „čeřit vodu“.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související