Jan Jůn: Bude „tlučhuba a klaun“ britským premiérem?

13. červen 2019

Na první pohled to vypadá, že se britští konzervativci zbláznili. Desítka kandidátů na vůdce strany a premiéra po čtvrtečním hlasování poslanců o tři prořídla, ale vyhlídky jsou zarážející.

Z průzkumů volebních intencí členů strany totiž vyplývá, že díky až 40procentní podpoře bude zjevně jejich novým vůdcem, po brexitáři vynucené rezignaci Theresy Mayové, „tlučhuba“, kariérista a nespolehlivý politik, navíc označovaný střídavě za klauna a lháře.

Jan Jůn: Mayová končí ve straně a Farage možná u voličů

Theresa Mayová. Vlevo 13. července 2016, v den, kdy se stala britskou premiérkou. Vpravo 24. května 2019 v den, kdy oznámila, že ve funkci končí

Ano, je to tak. Britská premiérka Theresa Mayová - po účasti na mohutných mezinárodních oslavách 75. výročí invaze v Normandii - není už od pátečního večera vůdkyní britských konzervativců.

Ano, u členstva je nejpopulárnější Boris Johnson. Nic nevadí, že se „proslavil“ neslaným a nemastným primátorováním Londýna, kandidováním na vůdce strany a premiéra před třemi roky a krátkým a podle úředníků „chaotickým a zemi škodícím“ vedením ministerstva zahraničí.

Johnson je znám také pro své kontroverzní výroky. Od předreferendového tvrzení, že brexit ušetří Britům 350 milionů liber týdně na národní zdravotnictví – za což jej vzal nedávno jeden občan k soudu – až po nejnovější výrok, že Británie nemusí dodržet závazky Evropské unii a má si ponechat dlužných 39 miliard liber.

Navíc je tu podle deníku The Times i údajný slib tvrdým brexitářům skupiny ERG, podporujícím Johnsonovu kandidaturu, že by případně rozpustil sněmovnu, kdyby se postavila proti odchodu z unie bez dohody.

Naděje posmutnělých umírněných

Filip Nerad: Na jedné ruce nad propastí. Nástupci Mayové hrozí, že se u brexitu ocitne tam, co končící premiérka

Karikatura na současnou situaci u britských konzervativců po odstoupení Theresy Mayové

Jeden z nejpovedenějších kreslených vtipů na současnou politickou situaci v Británii znázorňuje dosluhující premiérku Theresu Mayovou, jak visí za jednu ruku na větvi nad srázem.

Není tedy vůbec divu, že týdeník The European má na titulní straně montáž výbušné pumy v podobě střapaté hlavy Johnsona s donedávna mohutnou pokrývkou slaměných vlasů, ze které čouhá doutnák a s titulkem „Člověk, který by zničil Británii“.

Podle expertů má přesto všechno Boris Johnson zároveň největší charisma a oblibu ze všech populistických politiků nejen u členů strany, ale i u prostých Britů. Je prý také jediným, který by díky tomu dokázal ve volbách porazit jiného ultrapopulistu Nigela Farage s jeho stranou Brexit.

Je smutné, že populismus plný velkohubých, ale nesplnitelných slibů nejen kráčí Evropou, ale hrozí také ovládnutím Británie. To zahrnuje i labouristy, zejména z chudšího severu země, čehož bylo důkazem středeční kvůli nim prohrané hlasování ohledně pokusu sněmovny převzít kontrolu nad agendou a zabránit tvrdému brexitu, neboť desítka brexitářských labouristů hlasovala s vládou.

Někdejší britský ministr zahraničí Boris Johnson bude nepochybně příštím premiérem

Boris Johnson

„Je sice těžké se s tím smířit, ale bývalý ministr zahraničí Boris Johnson bude nepochybně příštím premiérem Británie,“ tvrdí sloupek australského regionálního deníku NewsMail.

Výsledek čtvrtečního prvního hlasování konzervativních poslanců potvrdil onu důležitost charismatu. Nejméně charismatičtí kandidáti, byť jako Ester McVeyová či Andrea Leadsomová zastánkyně tvrdého brexitu, byli stejně jako nevýrazný fanda premiérky Mayové, Mark Harper, vyřazeni.

Onoho tzv. „tlučhubu či klauna“ Borise Johnsona podpořilo 114 poslanců a dostane asi příště i těch dvacet hlasů podpory obou brexitářek. Další hlasování příští týden jeho vedení možná potvrdí a gratulovat by mu pak nejspíš mohl i kamarád, americký prezident Trump.

Jan Jůn

Nadějí posmutnělých umírněných je nyní druhý ze zbylé sedmičky kandidátů, ministr zahraničí Jeremy Hunt se 43 hlasy. Ti doufají, že Boris se dopustí nějakých dalších hloupých výroků a sám se tak diskvalifikuje.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio