Jitka Čvančarová: Když má někdo odvahu a obsadí mě do Máši, jásám

5. březen 2013

Co myslíte: jsou herci – alespoň ti, kteří své řemeslo opravdu ovládají – v civilu dobrými lháři? Pokud by tomu tak opravdu bylo, představovala by Jitka Čvančarová onu pověstnou výjimku. Herečka, která patří k těm nejlepším a nejoblíbenějším u nás, totiž v rozhovoru s Lucií Výbornou přiznává: „Jsem velice rovný člověk a každá lež je na mně vidět.“ Na stranu druhou takové Nevinné lži – to je něco úplně jiného.

Každý má někdy důvod neříct pravdu. S takovým heslem vznikal nový seriál České televize s názvem Nevinné lži, soubor komorních příběhů o osobních i společenských problémech.

Právě v tomto seriálu mohli o víkendu televizní diváci vidět i Jitku Čvančarovou. Díl Lež má rozbité auto byl zajímavý z několika důvodů. Kromě toho, že se režie (a nutno říct, že podle dosavadních ohlasů úspěšně) ujal mladý Vojta Kotek, Jitka Čvančarová zde poněkud netypicky ztvárnila archetyp baculaté a potřeštěné kamarádky hlavní postavy.

Čtěte také

Jako herečka sice proslula mimo jiné i svou krásou, přesto ji podobná role nijak neuráží. Naopak. „Strašně mě to bavilo,“ svěřuje se herečka. „Z vlastní iniciativy jsem si nechala ušít vycpávací obleček,“ vysvětluje, jak její „slovanská“ postava v seriálu dostala tvar.

Sama přitom přiznává, že v jiných případech ji režiséři často obsazují spíše prvoplánově. „Bývám tlačená do estetičtějších rolí,“ popisuje. „Když však má někdo odvahu a obsadí mě třeba do Máši v Čechovově Rackovi, zajásám.“

U čeho dalšího Jitka Čvančarová jásá? Proč se stala patronkou dětí s nemocí motýlích křídel? A co ji naučilo mateřství?

Záznam celého rozhovoru s Jitkou Čvančarovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio