Jíte částečné salámy a náhražkový sýr? Používejte selský rozum, radí Pavel Maurer

14. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer dá na obyčejný selský rozum, který je prý v gastronomii potřeba. A jak se pozná? To vám známý gastronaut prozradí v následující glose.

Pevně věřím, že všichni tušíte, co znamená, když se o někom řekne, že má selský rozum. Takový člověk nemusí být právě doktorem filozofie nebo vědátorem, přesto uvažuje logicky, chytře, realisticky a většinou také správně.

Úžasný selský rozum měla například moje moravská babička. Vychodila několik tříd základní školy v Blatnici a pocházela z 12 dětí, od kterých se doma vyžadovalo, aby spíš pracovaly na poli nebo aby si dokázaly poradit s telením krávy, než aby uměly vyjmenovaná slova po „s“. Její názory na svět byly vždy jednoduché a přesné. Dodnes je držím v paměti.

Čtěte také

Nedávno jsem si na ni a její selský rozum vzpomněl. Majitelka prestižního sýrařství v Londýně popisuje, jak jela do Francie za jedním sedlákem, aby mu sdělila, že jeho sýry jsou tak oblíbené, že by jich dokázala prodat dvakrát více. Sedlák odvětil, že by musel mít dvakrát více krav.

Proč si je tedy nekoupí? „Mohl bych si koupit dvakrát víc krav, jenže nemám dostatek louky. Krávy by se pásly na stejných lukách, jenže by jich bylo dvakrát více, takže by se musely dělit na polovinu o všechny bylinky, trávu a rostliny, které denně spásají,“ odpověděl. Je tedy pravděpodobné, že mléko a následně sýr nebude tak kvalitní.

„Dodám vám jen tolik sýru jako obvykle,“ uzavřel debatu sedlák. „Žádné krávy navíc kupovat nebudu, protože bychom sice vyprodukovali více, ale v menší kvalitě. A to nechceme,“ dodal.

Čtěte také

Selský rozum na druhou! Kéž by se tak řídili třeba výrobci aut, svetrů, postelí a jiného spotřebního zboží. V potravinách a gastronomii je pro mě teorie „turbokapitalismu“ nepřijatelná. Nechci zmražený rohlík, částečný salám, náhražkový sýr a syntetické maso. Chci být kvalitní člověk, a proto potřebuji být vystavěn z kvalitního materiálu.

Můj selský rozum mi říká, že když jím špatné jídlo, tak je mi špatně. A když se stravuji kvalitně, jsem v dobré tělesné i duševní kondici. To mi stačí jako základ spokojeného života.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio