Jiří Šulc, autor románu Dva proti Říši

25. květen 2012

Blíží se 70. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, a tak byl pátečním hostem Radiožurnálu Jiří Šulc, autor románu Dva proti Říši. Co ho vedlo k napsání této knihy? A kolik času věnoval nastudování historických spisů? I na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná.

„Když jsem začal se psaním, ještě neexistoval román o té době, jen literatura faktu,“ zmiňuje v úvodu rozhovoru. „Říkal jsem si, že román by mohl oslovit širší veřejnost. Zároveň jsem chtěl vnést do známého příběhu něco nového. Proto jsem se věnoval také gestapu a jeho bezpečnostní stránce,“ vysvětluje.

„Přečetl jsem velkou část literatury, která se obdobím heydrichiády zabývá,“ uznává Jiří Šulc. Dodává však, že nemohl čerpat ze svědeckých výpovědí. „Většina lidí, kteří Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše potkali, je mrtvá,“ zmiňuje.

Svou představu o obou osobnostech přesto má docela jasnou. „Byli dlouholetí kamarádi, zkušení vojáci, kteří působili v Polsku a měli za sebou bojové operace ve Francii. Vazba mezi nimi byla výjimečná,“ domnívá se Jiří Šulc. „Gabčík byl živější s iniciativní, Kubiš přemýšlivější. Šlo vlastně o nesourodou dvojici,“ nastiňuje.

Jiří Šulc přečetl většinu publikací o atentátu na Reinharda Heydricha

„Češi mají tendenci si Reinharda Heydricha přivlastňovat, podceňují skutečnost, o koho šlo. Heydrich byl fakticky třetím mužem nacistického Německa,“ zdůrazňuje.

Dotkne se člověka zlo, o kterém čte ve faktografických knihách? Dojde k natočení filmu podle románu Dva proti Říši? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Šulcem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio