Jiří Mádl, herec z festivalového snímku Konfident

2. červenec 2012

V pondělí se moderátorka Lucie Výborná spojila po lince do Karlových Varů s hercem Jiřím Mádlem. Ptala se ho na slávu, která s sebou občas nese i stinné stránky, ale také na snímek Konfident, v němž si zahrál mladého příslušníka StB.

Film Konfident bude mít premiéru právě na filmovém festivalu v Karlových Varech. Jiří Mádl o něm tvrdí, že jde o jeho vůbec první snímek, v němž si zahrál opravdu výraznou roli. „Nikdy jsem zatím ve filmu nezestárl, proto šlo o velkou výzvu,“ uvádí v úvodu rozhovoru.

„Musel jsem hrát člověka, který je mladší i starší než já. Film se navíc netočil chronologicky, což bylo zajímavé,“ popisuje. „Mladý člověk je spíš roztěkanější. Spolu s věkem se mění také slovník a hlas,“ vyjmenovává Jiří Mádl stěžejní body, na něž se během práce na filmu zaměřil.

Film Konfident byl natočen podle skutečného osudu radioamatéra, který začal spolupracovat s StB. „Byl to vlastně neutrální člověk a až okolnosti ho zahnaly na rozhraní dobra a zla,“ zamýšlí se Jiří Mádl s tím, že právě v podobných momentech se lidé rozhodují, jestli budou konat dobro, nebo se přidají na stranu zla.

Herec Jiří Mádl navštívil karlovarské studio Radiožurnálu

„Snímek navíc ukazuje život mladých lidí,“ zdůrazňuje Jiří Mádl. „Filmy z té doby bývají obvykle o třicátnících čtyřicátnících, kteří jsou už protřelí. V našem filmu jsou hlavními hrdiny mladí, kteří teprve řeší, jak si život nastavit,“ popisuje a připouští, že si roli připustil k tělu. „Nejen proto, že by byla silnější než ostatní role, v nichž jsem se objevil. Točilo se dlouho a člověk se od role nemůže úplně odpoutat,“ nastiňuje.

Jaké cizí jazyky se Jiří Mádl učí a z jakého důvodu? Proč nechce zůstat jen u herectví? A jak hodnotí karlovarský filmový festival? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Mádlem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio