Jiří Klem: Lidé mě často poznávají podle hlasu

26. leden 2013

Škoda, že text nedokáže imitovat hlas. Ten, který ve vysílání Radiožurnálu zněl v sobotu mezi 10. a 11. hodinou, je totiž opravdu výjimečný. „Lidé mě často poznávají podle hlasu,“ přiznává v rozhovoru s Václavem Žolíkem herec a dabér Jiří Klem.

Češi jej dnes sice znají jako herce a nezapomenutelného dabéra, málokdo však ví, že nechybělo málo a umělecká dráha Jiřího Klema se ubírala úplně jiným směrem. Kdysi totiž koketoval s výtvarným uměním.

„Má maminka byla vynikající švadlena a zároveň talentovaná kreslířka a malířka. Kromě toho byla nesmírně sečtělá. Právě ta mě přivedla k výtvarnému umění,“ vzpomíná Jiří Klem.

„V první polovině zlatých šedesátých let nás kantoři na gymnáziu také vedli k výtvarnu,“ dodává. „Dnes už maluji velmi zřídka, ale značnou část svých skromných prostředků jsem ‚rozfrcal‘ za cesty po evropských i pražských galeriích a výstavách.“

Studium gymnázia pro něj vůbec bylo významnou životní etapou. Právě tehdy si Jiří Klem poprvé zahrál divadlo s dospělými ochotníky. A divadlo se nakonec stalo jeho osudem.

Své první angažmá si odbyl v dnes legendárním Krejčově souboru Divadla za branou a následujících 25 let působil ve smíchovském Realistickém divadle. Zvrat přišel až po sametové revoluci. Po úraze v roce 1994 se herec náhle ocitl bez angažmá.

Jak Jiří Klem, který později působil v Divadle Komedie a od roku 2002 hraje v Divadle ABC, porovnává účinkování v pevném angažmá a na volné noze? Také to v rozhovoru zaznělo. Jiří Klem kromě toho zavzpomínal na Karla Högera a zamyslel se nad tím, jak moc jeho kariéru ovlivnil jeho charismatický hlas.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Klemem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio