Jiří Ježek

17. prosinec 2009

Sezóna 2009 pro něj skončila už před měsícem, přesto je stále v jednom kole. Už za pár dní se například v Austrálii zúčastní série profesionálních závodů cyklistů. A o kom je řeč? O handicapovaném sportovci a paralympijském vítězi Jiřím Ježkovi, s nímž ve čtvrtek mluvila Lucie Výborná. V pátek 18. prosince bude hostem šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Možnost soutěžit s těmi nejlepšími cyklisty světa - kteří na rozdíl od něj nejsou omezováni žádným handicapem - pro něj podle jeho vlastních slov znamená velkou výzvu. A jaký postoj k němu mají zdraví sportovci? "Samozřejmě mi fandí, protože vědí, že je žádným způsobem neohrožuju," přibližuje Jiří Ježek.

V této souvislosti Jiří Ježek s humorem dodává: "Jsem rád, když závody přežiju." Už vážněji však podotýká: "Možnost závodit s nejlepšími cyklisty světa pro mne znamená obrovskou prestiž, kromě toho jde i o dobrou reklamu celému paralympijskému sportu."

Pády k cyklistice patří - a čím je sportovec zkušenější, tím větší má šanci se jim vyhnout. Takový je postoj Jiřího Ježka k úskalím cyklistiky. "Pád v paralympijském pelotonu má svá specifika. Závodníci dříve než svá kola hledají své protézy, pak teprve hledají svá kola a teprve potom mohou jet dál," vyráží paralympionik Lucii Výborné dech svým specificky černým smyslem pro humor.

A stalo se někdy Jiřímu Ježkovi, že by už na kolo po pádu nenasedl? Ano - a to při tréninku na velodromu. I na to a mnoho dalšího se Jiřího ježka zeptala Lucie Výborná po 10. hodině. A odpovědi úspěšného cyklisty a paralympionika si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Ježkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.