Jiří Hošek

23. květen 2008

Co obnáší práce zahraničního zpravodaje rozhlasu, jak se žije lidem v Německu, jaké jsou rozdíly mezi 'západními' a 'východními' Němci nebo jaké jsou národní vlastnosti Němců - nejenom o tom si z Berlína povídal s Lucii Výbornou zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek, mimochodem čerstvý držitel ceny Novinářských křepelek. V sobotu 24. května bude hostem režisér David Radok.

Jak vypadá pracovní den rozhlasového zpravodaje v Německu? "Dny se liší podle toho jestli je člověk v terénu, nebo jestli je v Berlíně. Ale hlavní náplní je vstřebávání obrovského množství informací. Za den pak připravím tak tři až čtyři zpravodajské příspěvky a jednu reportáž," přiblížil Jiří Hošek. Německo je podle něj pro novináře zemí zaslíbenou. "Možnost vytvořit si tady síť kontaktů je značná. Je zde množství univerzit, politici jsou ochotni mluvit s novináři, instituce mají profesionální týmy, které se starají o styk s médii. Nestalo se mi, že by mi někdo odmítl poskytnout informace," dodal Hošek.

Preciznost a absence smyslu pro humor - to jsou některé z národních vlastností Němců, ze kterých si Evropa ráda utahuje. "Je pravda, že preciznost a přesnost je spolu s pracovitostí pro Němce typická. Humor mají Němci specifický, je trochu odlišný. Ale typická vlastnost, která mi na Němcích vadí, je nedostatek improvizace," řekl Hošek. Zmizela pomyslná hranice mezi západními a východními Němci? "V žádném případě ne. Ty bariéry ekonomické, kulturní, jazykové tady pořád jsou. A to navzdory desítkám miliard napřed marek a potom eur, které byly do bývalé NDR napumpovány," vysvětlil Jiří Hošek.

Oblíbeným tématem Jiřího Hoška je historie druhé světové války. "Já jsem láskou k tomuto tématu zahořel už v dětství, také díky knížkám Miloše Hubáčka. Zpočátku byla ta vášeň technického rázu, ale postupně jsem se začal zajímat o lidské příběhy, které se na pozadí války odehrávaly," vysvětlil Hošek. Co se týče vypořádání se s nacismem, to podle něj - ve smyslu potrestání nacistů - v Německu úspěšně proběhlo. "Němci se pořád za tuto část historie stydí. Nicméně si pomalu kladou otázku, jak dlouho ještě toto stigma budou muset nést, jak dlouho jim to svět bude ještě připomínat," vysvětlil novinář.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Hoškem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio