Jiří Hlaváč: Vypněte hudbu a uvidíte, jak na to budou reagovat zákazníci

24. leden 2019

Měly by existovat výjimky pro povinnost platit za využití hudebních děl? A co je podstatou duševního vlastnictví, jak je zakotvené v našem i evropském právu?

Senát v prosinci schválil návrh novely autorského zákona, podle kterého by některé provozovny už nemusely za užití hudby platit. Svaz autorů a interpretů naopak tvrdí, že návrh zákona je v rozporu s evropským i českým autorským právem. Iniciátor změny zákona senátor Ivo Valenta argumentuje tím, že evropské právo stanovuje výjimku z povinnosti platit poplatky v případě, že dílo není použito k hospodářským účelům.

Hudba není jen kulisa

03575813.jpeg

„Je pouštění hudby například v malém kadeřnictví jen nevýznamným doplněním určitého standardu?“ ptá se na úvod rozhovoru s moderátorkou Zitou Senkovou klarinetista Jiří Hlaváč. „Atmosféra, která tam vzniká, je hudbou do značné míry ovlivněná. Zažil jsem provozovny, kde hráli výhradně 30. léta, nádhernou swingovou hudbu, a to má svůj program a jde o cíleně vedenou obchodní strategii. Protože lidé chodí vždy za něčím,“ myslí si.

Řešení je podle hudebního skladatele a pedagoga jednoduché – vypnout přehrávače. „Bude tam ticho a nebudete nic platit. Otázka zní, jak na to budou reagovat zákazníci,“ zamýšlí se Jiří Hlaváč, který souhlasí s názorem předsedy Svazu autorů a interpretů, že to, co je jednou zveřejněno, není automaticky majetkem všech. „Stejně jako u patentů je i hudební dílo výsledkem duševních procesů, je to produkt, se kterým se obchoduje,“ uzavírá Jiří Hlaváč.

Další témata rozhovoru: změna bodových postihů za dopravní přestupky; návrat Petry Kvitové na tenisové výsluní; konec fotbalové kariéry Petra Čecha; obnovená premiéra Spielbergova Schindlerova seznamu.

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související