Jiří Froněk

25. říjen 2010

Při transplantacích ledvin vrací do lidského těla život. Jiří Froněk, chirurg a transplatolog, který dlouhá léta strávil jako konzultant na prestižní klinice v Londýně, v rozhovoru s Hankou Shánělovou sám přiznává, že city do jeho práce zkrátka patří: „Jsou součástí práce, člověk není stroj. Na druhou stranu je třeba se vždy chovat zcela profesionálně.“

Je uznávaným specialistou na transplantace ledvin, a to nejen v Česku, ale i v cizině. Z české medicíny totiž na dlouhé roky zmizel, aby přijal místo na prestižní klinice v Londýně. Chirurg Jiří Froněk, který tak má možnost porovnávat, proto ve vysílání mimo jiné zdůrazňuje: „Každý z obou zdravotních systémů, ať jde o český, nebo ten britský, má svá specifika.“

Britské zdravotnictví podle něj na Čecha může působit dojmem přeorganizovanosti. „Když například potřebuji, aby kolegové-specialisté z jiného oboru provedli nějaké vyšetření mému pacientovi, vyplním formulář, ten odešlu a pacient je zařazen na čekací listinu. Pro to, kdy přijde na řadu, jsou stanovena jasná kritéria. Protekce tak v britském systému nemá místo,“ popisuje chirurg.

Britský zdravotnický systém si zkrátka nemůže vynachválit. „Je naprosto transparentní a fér. Je rovný ke všem,“ hodnotí.

To, že většinu svého profesního života tráví Jiří Froněk v zahraničí, nezabránilo tomu, aby jej v posledních několika dnech nebyly plné prakticky všechny české sdělovací prostředky. Svým soupeřem o post přednosty transplantační chirurgie IKEM byl totiž obviněn z údajného plagiátorství. Jak se k celé kauze pro Radiožurnál vyjadřuje? I to si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Froňkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio