Jiří Bartoška: „Festival je každý rok něčím nový a zajímavější!“ Jak vzpomíná na první ročníky?

28. červen 2024

V Karlových Varech v pátek 28. června začíná 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Slavnostní zahájení je naplánováno na večer. Před třiceti lety se Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou rozhodli, že festival zachrání. „Ještě je opomíjený Igor Ševčík, který inicioval to, že není možné, aby 2. nejstarší festival na kontinentu vysublimoval rozhodnutím úředníků. Jsme na to hrdí a pyšní, že festival je tam, kde dneska je,“ říká ředitel festivalu Jiří Bartoška.

Byl někdy okamžik, kdy jste si říkal: že já jsem se do toho vůbec pouštěl?

Mám pocit, že ne. Tím, že jsme do toho šli s tímhle entuziasmem... Něco jiného by bylo, kdyby vás někdo nominoval, nějaký úředník, že povedete festival, tak za čtyři roky by byly volby, přišla by nová vláda, nominovala by tam někoho jiného, svého člověka. Po čtyřech letech by tam byl další člověk, ministerstvo kultury by si udělalo fajfku, že festival proběhl. A tady se ukazuje, že co nejméně zásahů státu prospívá věci.

Karlovy Vary navštívily díky festivalu opravdu obrovské filmové hvězdy Hollywoodu. Kdybych je měl jmenovat, budeme tady hodně dlouho. Je někdo, na koho vy vzpomínáte obzvlášť rád? A proč?

Člověk si tam uvědomí jednu věc. Čím větší hvězda, tím normálnější člověk. A těch osobností, jak jste říkal, byla obrovská spousta. Pro mě bylo milé setkání s Alanem Aldou, který byl ve své době slavný seriálem MASH. Ale nechtěl bych dělat žebříček nejoblíbenějších herců, kteří tady byli. Vzpomínali jsme na jednu věc. Když byly první ročníky a vyhrál nějaký film, tak ti lidé k tomu filmu nepřijeli a cenu přebíral kulturní atašé té které země. To bylo takové docela smutné. Dneska má festival to portfolio, když to nazvu velice vulgárně, obrovské.

Změnily se podle vás za tu dlouhou dobu, kdy festival vedete, vkus a požadavky návštěvníků festivalu?

Od začátku jsme museli přesvědčit partnery, aby nám věřili, že festival chceme zachránit a díky partnerům mohl festival pokračovat. Když si vezmete covid, všichni partneři s námi zůstali a řekli: My to s vámi vydržíme, pojďme do toho. 

Festival skutečně když ne o patro, tak vždycky o čtyři schody byl něčím novým, něčím zajímavějším. Což není na první pohled třeba vidět. Ale dnes si můžete přes mobil objednat a zabookovat lístky. Jsou tady ze Specialized kola, z jednoho kina si bezplatně vezmete kolo a přejedete do dalšího, kde kolo postavíte a další člověk může jet. To jsou maličkosti, které ale festivalu pomáhají a zklidňují, že jsou tyto možnosti.

Na kterou akci spojenou s festivalem by Jiří Bartoška diváky rád pozval? A jak prožívá své vystoupení při zahajování festivalu? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související