Jiný kraj, jiný mrav. V Japonsku poděkují za čekání a v tramvaji nejezdí načerno

Víte, kde vám průvodčí v tramvaji poděkuje za to, že jste ji doběhli, zatímco celá souprava na vás čekala? V České republice to není. Ale pokud jste tipovali Japonsko, máte pravdu. Nejvíc tramvají v celém císařství se prohání v Hirošimě.

Souprava přijíždí do zastávky, a to je chvíle, kdy se lidé začnou hrnout směrem k řidiči nebo naopak k zadním dveřím, kde má své království průvodčí. Nastupuje se jedněmi, vystupuje druhými dveřmi. A pokud jsou tramvaje plné, nikdo se netlačí. Dotyčný jednoduše vyskočí ven a doběhne ke dveřím u průvodčího, kterému hodí daný obnos.

„Jedete taky? Poběžte. Děkujeme, že jsme na vás mohli počkat,“ říká mi průvodčí vykukující z okna. Pak se ještě rozhlédne, zazvoní a vydáváme se dál po jedné z devíti linek, které v Hirošimě jezdí už od roku 1910. Nejdelší je dvojka jezdící po trase dlouhé přes 16 kilometrů.

Ve špičce jsou tramvaje plné, ale to pro Japonce není problém. Za chvilku přiběhnou další čtyři průvodčí s pojízdnými pokladnami. Stoupnou si s nimi každý k jedněm dveřím, zapojí je do zásuvek ve sloupech podpírající střechu nad nástupištěm a lidé můžou rychle vystoupit a nastoupit.

autor: mir
Spustit audio