Jen v Praze tráví Vánoce 2 tisíce bezdomovců. Stačí udělat životní chybu a jste na ulici, popisuje Ilja Hradecký z Naděje

24. prosinec 2015

Vánoce často trávíme v rodinném kruhu, ale najdou se i tací, kteří takovou šanci nemají. Jen v hlavním městě Česka tráví Vánoce na ulici dva tisíce lidí. Jim pomáhají různé organizace, včetně například nadace Naděje.

„Lidé bez domova prožívají o Vánocích osamělost,“ popisuje emeritní ředitel nadace Naděje Ilja Hradecký v rozhovoru s Vojtěchem Bidrmanem a připomíná, jak si bezdomovci uvědomují častěji než kdy jindy, že nemají nikoho blízkého, s kým by mohli svátky prožívat. „Proto Naděje i jiné organizace připravují sváteční odpoledne a večer s dobrým jídlem i drobnými dárky,“ přibližuje.

Když mluvíme o bezdomovcích, představí si spousta z nás zanedbaného staršího muže, často posilněného alkoholem. Tito lidé jsou podle Ilji Hradeckého jen špičkou ledovce. Bezdomovci můžou být také matky s dětmi, lidé přežívající v azylových domech a nebo v ubytovnách.

Cesta na ulici je podle jeho názoru velmi jednoduchá – stačí udělat životní chybu. „Uděláte chybu v životě a skončíte na ulici. To je realita,“ přisvědčuje. Problém tedy vidí v pohledu veřejnosti. Když uděláte chybu za volantem a skončíte na vozíku, lidé vás litují. Pokud skončíte na ulici, lítosti a pomoci se často nedočkáte, vyplývá ze slov Ilji Hradeckého.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio